Hangolódj a tavaszra az arborétumok virágai között

Ugyan a tél végét jelző hóvirágok és tőzikék a legtöbb helyen lassan kezdenek elnyílni, sorra bontanak szirmot tavaszi virágaink, színesedik a természet. Összeszedtük, mi látható most az arborétumainkban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magócsi Márton (Kiemelt kép)
2023. március 7.

Ugyan a tél végét jelző hóvirágok és tőzikék a legtöbb helyen lassan kezdenek elnyílni, sorra bontanak szirmot tavaszi virágaink, színesedik a természet. Összeszedtük, mi látható most az arborétumainkban.

1. Színkavalkád a Pepi-kertben

A hóvirág még kitart a Szarvasi Arborétumban, és kezdenek előbújni az ibolyák is, megjelentek a keleti hunyorok, virul a japán birs, az illatos lonc, a vörös juhar, a tiszafa, és virágba borultak a mogyorófélék. A Pepi-kertben amúgy is nehéz unatkozni: várnak a sétányok, ösvények, körtúrák, a szabadulószobák és a virtuális játékok, az üvegház, ráadásul indiai kék pávákkal és barátságos emukkal is találkozhatsz.

Az arborétum 82 hektáron terül el, és ebből 65 hektár áll nyitva a látogatók előtt. Benne Alaszkától Mexikóig, a Himalájától Afrikáig, közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található, ebből 1200 a lomblevelűek száma, és kb. 250 lágyszárú növényfaj is él itt. A kert egész évben nyitva tart, és mindig akad látnivaló. Februárban egy új tanösvényt avattak, az úgynevezett „Halösvényt”, ami a szárazföldön, interaktív táblákon mutatja be a Hármas-Körösben élő halfajokat a látogatóknak.

A nyitvatartásról és a belépőjegyekről az arborétum oldalán találsz információt.

2. A toplistás vácrátóti botanikus kert mindig megér egy látogatást

Kedvenc arborétumaink sorában örök toplistás a Vácrátóti Botanikus Kert, ahol már többször jártunk különböző évszakokban, és minden alkalommal alig győztük befogadni a rengeteg látnivalót. Március 1-től nyári nyitvatartásra váltott az arborétum, így a szabadtéri gyűjtemények és beltéri kiállítóterek, üvegházak tovább látogathatók. Ez jó hír, hiszen itt is kezdenek előbújni a kora tavaszi hagymások, gumósok, illetve nyílnak a korai cserjék: a bangiták és a loncok.

Érdemes kedvelni az arborétum Facebook-oldalát, ha szeretnéd nyomon követni az aktuális virágzásokat. Néhány napja például a húsos somról osztottak meg néhány érdekességet. Tudtad, hogy mi mindenre hasznosítjuk ezt a feltűnő, sárga virágokkal büszkélkedő növényt?

Március 9-én és 10-én a beporzókat ünneplik a botanikus kertben, ennek alkalmából általános iskolások számára hirdetnek programokat. Az arborétumban rendszeresn tartanak izgalmas tematikus sétákat, most vasárnap, március 12-én az üvegházak trópusi növényeit lehet megismerni. A résztvevők a séta végén elkészíthetik és hazavihetik saját egzotikus szobadíszüket –ígéri a program leírása, bővebb információ ide kattintva. Nyitvatartás és árak itt.

3. Nemcsak a lótuszok miatt izgalmas: a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje

Szintén rendszeresen posztolnak Facebookra, így mindig tudjuk, mi történik a szegedi füvészkertben. A hónap növényének például a bambuszt választották, amiről kiderül, hogy Magyarország klímája nagyon kedvező számára.

Az arborétumban japánkert is található, ahol

éppen most virágzik a látványos, élénk szirmokkal büszkélkedő japán kajszi.

A növény eredetileg Kínából származik, de már nagyon régóta ültetik Japánban is. Kis gyümölcseiből likőr, édesség és gyógyhatású savanyúság készül.

A tavaly száz éves egyetemi füvészkertben kihalásra ítéltetett és ritka fajok találhatók meg, több üvegházzal rendelkezik, és olyan élő kövületek is szerepelnek a gyűjteményében a több mint 6000 növényfaj és -fajta között, mint a wollemi fenyő vagy a délkínai ősfenyő. Leghíresebb növényei az indiai lótuszok, amelyek július végén, augusztus elején virágoznak.

Információk a nyitvatartásról és a belépőárakról ide kattintva.

4. Virágözön a Budai Arborétumban

Ha a fővárosban laksz, akkor sem kell messzire menned az arborétumi élményért. Az idén 130 éves Budai Arborétumban már most számtalan növény ébredezik.

A hóvirágok még bőven láthatóak, nyílik a csillagvirág, a téltemető, a törpe nőszirom, a téli jázmin, a korai lonc, a mandulák már javában buzognak, virágzik a húsos som, az aranycserjék, a mahónia, a korai bangita, és a bőrlevél is bontja már a szirmait.

A kert legöregebbi fái több mint száz évesek: ezek közé tartozik a páfrányfenyő, a tiszafa és a kocsányos tölgy. A 19. század végén kezdődött meg az arborétum telepítése, mára pedig az ország egyik legfajgazdagabb botanikus kertje lett: csaknem 2000 fás szárú dísznövényfajt és fajtát, több száz hagymás virágot és 250 egyéb dísznövényt láthatunk itt.

Áprilisban egy háromnapos szakkiállítást és vásárt tartanak majd, amikor nemcsak virágokat és palántákat lehet majd vásárolni, de lesz például bonsaikiállítás és vezetett arborétumi séta is. Erről ide kattintva találsz bővebb információt, itt pedig az arborétum nyitvatartását találod.

5. A méltatlanul kevéssé ismert Soroksári Botanikus Kert

Tavaly ebben az arborétumban ért minket a tavasz, amikor szemtanúi lehettünk annak, hogy a nem annyira populáris célpont mégis mennyire fajgazdag és interaktív tud lenni. Persze, az interaktivitást nem úgy kell érteni, ahogy manapság gondolnánk: nincsenek érintőpanelek vagy VR-szemüveg, lehet viszont borókabogyót kóstolni, zellerszagú borostyánt, illatos loncot, büdös hunyort szagolni vagy éppen macskaherét simogatni.

A teljesség igénye nélkül az alábbi fajokat biztosan ilyentájt látjuk virágozni:

hóvirág, tavaszi tőzike, kikeleti bangita, kétlevelű csillagvirág, törökmogyoró, illír sáfrány, téltemető, pirosló hunyor, illatos hunyor és büdös hunyor.

Itt találsz infókat az árakról és a nyitvatartásról.


Cikkajánló