Hatalmas hóban várják a tavaszt a Bükkben

A Bükk keleti oldalán már hozzászoktak ahhoz, hogy majdnem embermagasságú hóból kell kiásni magukat házaikból, miközben az ország többi részén épp „csak” térdig ér a hóréteg. Az okokat máris eláruljuk, és izgalmas fotókat is mutatunk a bükki hóhelyzetről.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Fehér János
Orliczki Attila
Polgár Anasztázia
Jakóts Ádám
Kerékgyártó Róbert
Béres Attila Videó: www.rsv.hu
2018. március 2.

A Bükk keleti oldalán már hozzászoktak ahhoz, hogy majdnem embermagasságú hóból kell kiásni magukat házaikból, miközben az ország többi részén épp „csak” térdig ér a hóréteg. Az okokat máris eláruljuk, és izgalmas fotókat is mutatunk a bükki hóhelyzetről.

De mielőtt eláruljuk az okokat, mutatunk pár fotót a nem mindennapi állapotokról.


Február 27-én érkezett és egész nap havazott. Főként a bükkszentkeresztiek tapasztalhatják meg a tél e zord arcát.

Fotó: Orliczki Attila 

 

Másnapra akadt egy kis dolga a helyieknek. A képen a fotós édesanyát látjuk és egy házat. Illetve csak a kibukkanó kéményét. De nem kell semmi rosszra gondolni, nem rejtegetnek ott semmit, a ház igazából egy melléképület, ami bontásra vár, így a január óta gyűlő havat jobb híjján erre lapátolta a család.

Fotó: Polgár Anasztázia

 

Egy kis séta az erdőben.

Fotó: Fehér János

 

Hogy minek köszönhetik a Bükk keleti oldalán ezt a hatalmas havat? A Szibéria felett felhalmozódott nagyon hideg levegő, ami egy az alacsonyabb légrétegekben kialakult kelet-nyugati irányú légpályán közelítette meg hazánkat, először megakadt a Kárpátok vonulatain. De természetesen egy idő után ez a hideg levegő elárasztotta a Kárpát-medencét is. Az erős keleti széllel érkező hirtelen hideg okozta például a már korábban nálunk is bemutatott csodálatos jégformákat a Balaton déli partja mentén. A jégmentes Balaton felszínét a szél alaposan felfodrozta, és a partra érve a nagy hidegben meg is fagytak ezek a hullámok, erről készült képes összeállításunkat ide kattintva nézheted meg.

 

A bükki intenzív havazást is ez a ciklon okozta, amikor is egy nedvesebb áramlat a Bükk-hegység keleti és északkeleti oldalának ütközött. Leginkább a Bükkszentkereszten élőknek kellett a hatalmas hótorlaszokkal megküzdeniük, mert bár a 600 méteres tengerszint feletti magasságával az ország egyik legmagasabban fekvő települése, mégis egy völgyben található és minden oldalról hegyekkel körbevett, illetve csak keletről nyitott. Az amúgy szélcsendes vidéket ilyenkor a téli időszakban gyakran éri el a mostanihoz hasonló szibériai ciklon, így a helyiek már megszokták az ehhez hasonló nagy havazásokat.

 

Bükkszentkereszt február utolsó napján, hajnalban.

Fotó: Orliczki Attila 

 

Napkelte előtt.

Fotó: Fehér János

 

Az út már látszik, a házak alig.

Fotó: Polgár Anasztázia 

 

Könnyűnek nem nevezhető séta az ..., igazából nem is látszik, hogy hol.

Fotó: Fehér János  

 

A templomba se könnyű ilyenkor a bejutás.

Fotó: Orliczki Attila 

 

Ezt a kaput egy ideig biztos nem nyitják ki.

Fotó: Fehér János

 

A Bükk többi keleti településén is hasonló a helyzet. Az Északerdő Zrt. Facebook posztjában inkább a lillafüredi kisvasútat ajánlják a közlekedésre, mint hogy a parkolással bajlódjanak. Ezen a képen egy hótörő menetet láthatunk Lillafüred közelében.

Fotó: Jakóts Ádám

 

A szentléleki Turistaparkhoz is magas hófalak vezetnek.

Fotó: Kerékgyártó Róbert

 

Nemcsak nagy hóra, de az idei év hidegrekordjára is készültek a környékbeliek. A Bükk-fennsíkon található különleges mikroklímájú töbrökben ugyanis egész évben hűvösebb van. Február utolsó éjszakáján számítottak a legnagyobb hidegre, és a várható cudar hőmérséklet ellenére is többen ellátogattak az egyik kihelyezett mérőműszerhez.

Fotó: Fehér János  

 

Mivel éjjel felhők érkeztek az égboltra, így nem hűlt le annyira a levegő, mint azt várták. Földfelszint felett két méterrel „csak” -31 fokot mértek, míg talajközelben -33 fokig hűlt le a hőmérséklet.

Fotók: Fehér János  

 

Egyébként fotós kollégánk is hidegrekord-vadászaton járt ezen az éjszakán, ő hazánk hivatalosan leghidegebb településén, a Nógrád megyében található Zabar falujában várta a rekordot. Hiába. Viszont rengeteg szép képpel és érdekes információval tért vissza a kalandból, amit ide kattintva nézhettek meg.

 

És mégis mi az, ami miatt jó ez a nagyon kemény tél? Rengeteg szórakozást nyújthat a sok hó és zimankó, de a szánkózás, síelés, hógolyózás mellett vicces dolgokat is kipróbálhatunk. Például gyárthatunk fagyott buborékot.

Fotó: Fehér János

 

Vagy itt egy tavalyi kísérlet, ha forró vizet fröcskölünk szét ennyire hideg időben, az egyből jéggé fagy, és mint valami krétapor csapódik szét a levegőben. Igazán látványos!

  

Fotók: Fehér János

 

Végül még néhány kép Bükkszentkeresztről.

  

Fotók: Béres Attila

 

Fotó: Orliczki Attila

 

Még nincs vége a havazásnak. Március második napjára is ígérnek egy adaggal, kíváncsiak vagyunk, mennyit nő még az eddig sem csekély hó szintje ezen a környéken.

Fotó: Béres Attila  

 

Végül nézzétek meg ezt a lélegzetelállítóan szép videót a téli Bükkszentkeresztről.

A videó készítői: RSV Films, Facebook/rsvfly

 

 

További cikkeink:

A hó uralta Bakony megdolgoztat, de gyönyörű

Budapest legszebb túraútja télen

Túra a börzsönyi hiúz nyomában

 

Cikkajánló