Hírek

Helló, feketetorkú szürkebegy! - Új madárfaj Magyarországon

A feketetorkú szürkebegyet (Prunella atrogularis) első alkalommal Kisújszálláson észlelték, és ezzel újabb fajjal bővült hazánk madárfajlistája. 

Szerző:
MME
Fotó:
MME / Pabar Zoltán
2018. március 21.

A feketetorkú szürkebegyet (Prunella atrogularis) első alkalommal Kisújszálláson észlelték, és ezzel újabb fajjal bővült hazánk madárfajlistája. 

„Március 19-én, Kisújszálláson, Pabar Zoltán madármegfigyelő az etetőjén figyelt fel egy szokatlan tollazatú kis madárkára. Az alapos madárhatározást követően kiderült, hogy az állat egy eddig nem látott faj Magyarországon. A feketetorkú szürkebeggyel hazánk madárfaunája immáron 417 madárfajt tartalmaz” - írja weblapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

 

Az ázsiai madárfaj Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég.

 

Legújabb madárfajunkat valószínűleg a visszatérő fagyos, havas időnek köszönhetjük, és feltehetően a hó elolvadását követően, már a következő napokban eltűnik szem elől, és megkezdi útját távoli fészkelőhelye felé. Az eddig sosem látott faj hírére a hazai madarász társadalom szokás szerint útra kelt, és március 20-án is sikerült megfigyelni a madarat. Ennek eredményeként született meg ez a videó, amelyet az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja készített.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Minden, ami a téli madáretetéshez kell

Már érzik a tavaszt a Dinnyési-fertő madarai

Megjött Sára is, Tóbiás párja a gemenci fészekbe

Cikkajánló