Hétvégén kiderül, hány ragadozó madár telel nálunk

Péntektől vasárnapig végzik a Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását, ez lesz a 13. alkalom. A központi rendezvény a II. Sas Nap, amin természetfotós játszóteret is avatnak.

Szerző:
MTI
Fotó:
Szatmári Zoltán
Morvai Szilárd
2016. január 12.

Péntektől vasárnapig végzik a Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását, ez lesz a 13. alkalom. A központi rendezvény a II. Sas Nap, amin természetfotós játszóteret is avatnak.

Az Országos Sasszinkron nemcsak a sasokról szól, számba veszik az összes hazánkban telelő ragadozó madarat, Magyarországon ugyanis több kiemelten fontos telelőhely található. Főként a rétisasok és a parlagi sas kárpát-medencei költőállományában származó fiatal egyedek töltik nálunk a hideg hónapokat, de előfordulnak például szirti és fekete sasok is.

 

Rétisas


A rendezvény több szervezet együttműködésének köszönhető: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a HELCION LIFE+ programmal, nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel bonyolítja le a programot. A legfontosabb sastelelelőhelyek egységes módszertannal történő feltérképezése 2004 óta folyik, eredménye a számokban tükröződik: tavaly már 394 felmérő járta be az országot, és négy sasfaj mintegy ezer egyedét és tizenegy további ragadozómadár-faj 8165 példányát regisztrálták.


Január 16-án tartják a II. Sas Napot is a jászsági Sasközpontban és a Jászberényi Állat- és Növénykertben. A kezdeményezés szeretné megismertetni a lakossággal hazánk gazdag ragadozómadár-állományát, illetve felhívni a figyelmet a fokozottan védett parlagi sasok megóvására. A tanösvénybejárás és a röpde bemutatása mellett egy természetfotós játszóteret is átadnak, a részletes programot itt találod

 

Egerészölyv a tavalyi első Sas Napon


Az európai vörös kányák számlálása szintén a héten zajlik a Nyugat-Európában helyenként tömeges éjszakázó helyek felmérésével. Ebben Magyarország az Országos Sasszinkronnal vesz részt. A visszatelepülő vörös kánya hazánkban egyelőre ritka, a 4-10 páros fészkelőállomány különösen érzékeny, ezért a faj védelméhez a telelési viselkedést is felmérő információgyűjtés kiemelten fontos.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét uráli bagoly az Alföldön

Az idei hóban még gőte is lehet

Bagolyinvázió Szolnok belvárosában

Pufibbak a mókusok az enyhe tél miatt

Cikkajánló