Hódokat mentettek a csatornából Kőbányán

Két hódot találtak egy záporkiömlő csatornában, az egyiken több sérülés volt, meg kellett műteni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Budapest Zoo
Forrás:
zoobudapest.com
2021. augusztus 27.

Két hódot találtak egy záporkiömlő csatornában, az egyiken több sérülés volt, meg kellett műteni.

Az állatokra a Ferencvárosi Szivattyútelep kőbányai záporkiömlő csatornájának vizsgálata közben akadták rá augusztus 25-én - írja az Fővárosi Állatkert a weboldalán. Már ekkor kiderült, hogy az egyikük sérült vagy beteg lehet. A Fővárosi Csatornázási Művek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és az állatkert közösen mentették ki a két hódot. Először fúvócsővel célba juttatott altatólövedékkel elkábították őket, majd háló segítségével felhúzták a két állatot a felszínre a négy méter mély csatornából.

Az egészséges egyedet azóta már szabadon engedték a DINPI munkatársai, a másikat pedig az állatkert mentőhelyére szállították, és másnap meg is műtötték. Az egész testén, de főleg a nyaka és a feje tájékán harapásnyomokat találtak, amelyek valószínűleg egy másik, rivális hódtól származhattak. Összevarrták a sebeket, infúziót, antibiotikumot, fájdalomcsillapítót adtak neki. Néhány hétig valószínűleg még az állatkertben marad, de ha meggyógyult, őt is visszaengedik a természetbe.


A Fővárosi Állat- és Növénykert fontos tevékenységei közé tartozik a vadállatmentés. Évente körülbelül 2000 állat kerül a gondozásukba. Elsősorban madarakat mentenek, de sokszor emlősöket, hüllőket és kétéltűeket gyógyítanak. Több hóddal is akadt már dolguk, előfordult, hogy ugyanígy, a csatornából kellett kimenteni a rágcsálót.

Cikkajánló