Visszatartja a barcsi fák körbedrótozása a hódokat?

Barcson, a Dráva mellett már nem bírtak a hódokkal: muszáj volt valamilyen intézkedéssel fellépni ellenük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
sonline.hu
2021. április 7.

Barcson, a Dráva mellett már nem bírtak a hódokkal: muszáj volt valamilyen intézkedéssel fellépni ellenük.

Tucatnyi fűzfát és nyárfát rágtak körbe a hódok Barcson, a Dráva partján. Február végén az önkormányzat és a vízügyi igazgatóság dróthálóval kerített körbe ötven fát, azóta figyelik, eredményes lesz-e ez a megoldás. A hódokat 2007-ben kezdték betelepíteni ide, és annyira jól érezték magukat, hogy gyorsan elszaporodtak – mesélte Koós Csaba polgármester a sonline.hu-nak. A megrágott fák miatt már sok lakossági bejelentés érkezett, több fa ki is dőlt.

Ezután vette fel a kapcsolatot az önkormányzat Czabán Dávid ökológussal, hódszakértővel és hivatásos „hódbefogóval”, akivel mi is készítettünk egy anyagot a hódokról a márciusi számunkban. A szakértő úgy vélte, a fák körbekerítése hatásos lehet, de ha mégsem, a település folyamodhat gyérítési engedélyért. Az áttelepítés sajnos már régen nem jelent megoldást, manapság ugyanis már nem nagyon akad olyan vizes élőhely, ahol ne élne hód.

A polgármester elmondta, hogy a hódok által lakott részen, a szabadstrandon fejlesztéseket terveznek a közeljövőben. Szeretnének létrehozni egy játszóteret, továbbvinni Drávaszentesig a Barcs-Drávatamási kerékpárutat, de a fák veszélyt jelenthetnek az erre járókra.

Eddig a körbekerített barcsi fákat nem rágták tovább a hódok, inkább a korábban kidöntött növények törzsén lévő kérget fogyasztották. Úgy tűnik tehát, hogy az intézkedés két hónap távlatában bevált, bár még korai lenne elkiabálni. Nemcsak Barcson, de a környező településeken is megtelepedett a faj, és amióta körbekerítették a fákat, Horvátországban is megnőtt a hódkár mértéke.

Cikkajánló