Holdfénytúra és vadlúdbuli - Programajánló hétvégére

Aki túrázáshoz van szokva a szabadidejében, annak ezúttal egy remek holdfényes talpalással tudunk a kedvére tenni Rezi várához. Aki azonban inkább vadludakat nézegetne Tatán, vagy muzsikát hallgatna Kékestetőn advent tiszteletére, netán az ízlelőbimbóit kényeztetné borokkal és sajtokkal a Városligetben, az sem fog unatkozni advent első hétvégéjén.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Csonka Péter
Facebook/Advent Kékesen
Facebook/Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál
2015. november 26.

Aki túrázáshoz van szokva a szabadidejében, annak ezúttal egy remek holdfényes talpalással tudunk a kedvére tenni Rezi várához. Aki azonban inkább vadludakat nézegetne Tatán, vagy muzsikát hallgatna Kékestetőn advent tiszteletére, netán az ízlelőbimbóit kényeztetné borokkal és sajtokkal a Városligetben, az sem fog unatkozni advent első hétvégéjén.

1. Holdfényes csatangolás Rezihez

 


Egy szép várrom a telihold fényével megspékelve - nem, nem egy giccses képeslap megvásárlására szeretnénk ösztönözni, hanem arra, hogy vegyél részt azon a túrán, amelyet november utolsó hétvégéjén a Keszthelyi-hegység egyik gyöngyszeméhez szerveznek. A várat egy 9 km-es túra keretében, vadregényes erdőkben túrázva, szellemi és ügyességi feladatokat teljesítve közelítheted meg. A túrát csapatversenyek keretében rendezik meg (10-20 fő lesz egy csoportban), a résztvevőket menetlevéllel indítják majd a rajtnál. A várnál meleg tea és tábortűz fogadja a vállalkozó kedvű bakancsosokat.

 

Mikor?
2015. 11. 27. 20.00  - 2015. 11. 27. 23.55
Hol?
Rezi, Általános Iskola
Bővebb infó: bfnp.hu 


2. Buli a vadludak tiszteletére az Öreg-tónál

 Az összes szárnyas repesne az örömtől, ha tudná, hogy a tiszteletükre Tatán a 220 hektáros Öreg-tónál -amelyet Magyarország legrégebbi, csaknem 700 esztendős mesterséges halastavaként tartanak számon - fesztivált rendeznek. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak ugyanis évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet itt töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványt nyújtanak, amelynek most te is a részese lehetsz. A nagy tömegben áttelelő nagy lilikek, vetési és nyári ludak mellett olyan ritkaságnak számító vadlúdfajokat is megfigyelhetsz itt, mint a vörösnyakú lúd, a kis lilik, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd, vagy az apácalúd. A kétnapos programon lesz madárgyűrűzés, élő állatos bemutató, előadásokat hallgathatsz, de a természetvédelmi és környezetvédelmi szaktanácsadás sem marad el. A kicsik a játszóházban kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, és meséket hallgathatnak.

 

Mikor?
2015. november 27-28.
Hol?
Tata
Bővebb infó: www.vadludsokadalom.hu


3. Adventi programkavalkád Kékestetőn

 Az adventi időszak kezdetét rengeteg kreatív programon ünnepelheted meg a hétvégén, de mi most azt javasoljuk, hogy öltözz fel melegen, és irány Kékestető, ahol reggel 10.00 órától várják az érdeklődőket. Lesz népi iparművészeti kézművesvásár, betlehemes játék mátrai forralt borral, meleg étellel és itallal fűszerezve, a talpalávalóról pedig olyan előadók fognak gondoskodni, mint Caramel (1 órától) vagy a Csík zenekar (negyed 3-tól). A koncert után fél 4-től közös máglyagyújtáson vehetnek részt a látogatók. A programok a gyöngyösi Belváros téren folytatódnak majd, ahol fél 6-kor egy műsor keretein belül felkapcsolódnak a fények.

 

Mikor?
2015. november 29.
Hol?
Kékestető
Bővebb infó:facebook.com


Még több adventi programot és vásárt itt találsz! 


4. Újbor- és sajtdömping a Városligetben

 Ez a program nem neked szól, ha a zamatos magyar borokkal és sajtokkal hadilábon állsz, de ha nehezen tudsz ellenállni a finomságoknak, akkor neked is ott a helyed a budapesti Vajdahunyad várában ezen a hétvégén. Idén 12. alkalommal rendezik meg az Újbor- és Sajtfesztivált Vajdahunyad várának mezőgazdasági múzeumában, ahol többek között sétálós borkóstolóval, adventi újbor- és sajtszenteléssel, Magyarország legjobb újborainak fogadásával és köszöntésével várják a finom nedűkre és falatokra vágyó érdeklődőket.

 

Mikor?
2015. november 28-29.
Hol?
1146 Budapest XIV. kerület, Városliget, Vajdahunyad vára
Bővebb infó: ujboressajtfeszitval.hu

 

 

 

Cikkajánló