Hollóházától Hollókőig a Kéken

Gyárfás-Tóth Gábor fotós elhatározta, hogy idén nekivág az Országos Kéktúrának. Természetesen nem hagyta otthon fényképezőgépét sem, és mostantól napi rendszerességgel követhetjük útját, hiszen mindennap egy a túrán készült aktuális fotóval fog jelentkezni a Turista Magazin Facebook-oldalán.

 

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Gyárfás-Tóth Gábor
2017. szeptember 11.

Gyárfás-Tóth Gábor fotós elhatározta, hogy idén nekivág az Országos Kéktúrának. Természetesen nem hagyta otthon fényképezőgépét sem, és mostantól napi rendszerességgel követhetjük útját, hiszen mindennap egy a túrán készült aktuális fotóval fog jelentkezni a Turista Magazin Facebook-oldalán.

 

Természetfotós ténykedését már jó ideje követjük Gyárfás-Tóth Gábornak, sőt, többször publikált is magazinunkban, az idei márciusi címlapon pedig az ő Tar-kőről készült képét csodálhatjuk meg.

 

A 2017-es márciusi Turista Magazin címlapjának fotója, kilátás Tar-kőről

 

Amikor Gábor mesélte, hogy szeretné a Kéktúra egy szakaszát teljesíteni, lecsaptunk a lehetőségre, hogy mi is végigkövethessük ezen az úton. Fotósként természetesen, úgy gondoltuk, a képei lesznek a legbeszédesebbek, így ezek segítségével fog beszámolni nekünk éppen hol tart, mit látott. Mielőtt elindult volna, kikérdeztük pár praktikus dologról, hogyan készült fel, mit visz magával, és miért is indult el a Kéken.


 

Mi a motivációd és mi a célod azzal, hogy nekivágsz a Kéktúrának?


Az élet adott egy lehetőséget, hogy el tudjak indulni a Kéken egy viszonylag hosszú szakasz bejárásával. Úgy adódott, hogy nem kell a munkahelyi szabadnapjaimmal matekozni, addig mehetek, ameddig akarok. A Kéktúra lehetőséget teremt számomra, hogy eljussak olyan helyekre is, ahova amúgy nem jutottam volna el, mert erősen fotós szemmel nézem a világot. Általában céltudatosan megyek a kiszemelt fotós helyszínekre, ahol elkészítem a képeim, és utána már utazom is haza. Ezúttal a fókuszban maga a túra végigjárása lesz, de persze itt is lesznek fotós kitérők, viszont, ahol elhagyom a Kéket, oda vissza is térek majd, és onnan folytatom az utam.

 

Gábor az Országos Kéktúra hollókői 0 kilométerkője mellett

 

Hány naposra tervezed a túrát, melyik szakaszt szeretnéd teljesíteni?

Az alaptervem a Hollóházától Hollókőig tartó Kéktúra-útvonal végigjárása, az ehhez szükséges idő számomra minimum 13 nap. Nem teljesítménytúrának fogom fel, fotózni is szeretnék, ami több nappal is meghosszabbíthatja az utat. Emellett még más váratlan tényezővel is számolni kell, ami akár az egész túra megszakításával is járhat.


Egyedül vágsz neki, vagy lesznek útitársaid is?

A párommal vágunk neki Hollóházától, és 5-6 napig tart majd velem. Utána egyedül folytatom az utam egy darabig.


Hogy tervezed az éjszakákat, hol fogsz megszállni?

Azt tervezem, ahol csak ez lehetséges, sátorban fogom tölteni az éjszakákat, de természetesen ettől függetlenül bármit hozhat a sors.

 

Az első panorámakép, kilátás a füzéri várra


Mennyi holmit, csomagot viszel magaddal? Fotósként mi az, ami feltétlenül nálad lesz?

A szükséges felszerelés kiválasztásánál minden gramm számít, így csak a legszükségesebbet viszem magammal. Többnapos sátras túrázási tapasztalat, hogy 15-17 kg körül lesz a hátizsák, de ez függ attól is, hogy mennyi ideig nem jutunk vízhez és élelemhez. Mivel a Kéktúrán fotózni is szeretnék, így a szokásos fotós felszerelésem mindvégig velem lesz: egy Fujifilm MILC váz, egy Samyang 12 mm-es nagylátószögű objektív, egy Fujinon 18-55 mm-es általános zoom objektív, valamint polárszűrő. Így most a hátizsáknak a súlya 16 kilogramm lett.

 

Az Országos Kéktúra keleti végpontját jelző emlékműnél, indulásra készen

 

Az étkezést hogyan tervezed megoldani? Viszel magaddal konzerveket vagy esetleg speciális, nagy energiatartalmú ennivalót pakolsz, amik nem nehezek?

Korábban sokat kutakodtunk a barátnőmmel az interneten, hogyan tudjuk kihozni 4-500 grammból a napi menüt úgy, hogy az viszonylag változatos, egészséges és laktató legyen. Mivel érinteni fogunk falvakat, remélhetőleg könnyebb lesz a helyzetünk, mint egy magashegyi túránál, ahol 4-5 napra előre kell gondolkodni kaja terén. Rizs, zab, tésztalevesek, tojás, zöldségek/gyümölcsök, kolbász, szalonna, ezeket viszünk magunkkal, illetve amit kell, a falvakban folyamatosan pótoljuk. És lesz olyan is, hogy saját magunknak készítjük majd el a laposkenyeret. Egynapi vizet mindig magunknál tartunk, és ha nem megbízható forrásból származik, akkor felforraljuk a betegségek és fertőzések elkerülése érdekében.

 

Végül már csak egy kérdés, mit vársz ettől a túrától?
Remélem, a túra során sikerrel járok a képek terén, és szép őszi időm lesz.

 

 

 

Kívánjuk, hogy minél zökkenőmentesebb túrája legyen Gábornak, akinek korábban készült fotóit hivatalos Facebook oldalán tudjátok megnézni.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Belgiumból jöttek, végigjárták a Kéktúrát

Aki repülve fotózza a földet

Elkapott hullócsillagok fantasztikus fotókon
 

Cikkajánló