Idén is beleshetsz a gólyafészkekbe

Jön a június, ami azt jelenti, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai gólya road show-ra indulnak: meggyűrűzik a fiókákat, amit testközelből figyelhetsz, és ha szeretnéd, emelőkocsiról bepillanthatsz a fészekbe is.

Szerző:
MME/TM
Fotó:
MME
Orbán Zoltán / MME
2017. május 30.

Jön a június, ami azt jelenti, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai gólya road show-ra indulnak: meggyűrűzik a fiókákat, amit testközelből figyelhetsz, és ha szeretnéd, emelőkocsiról bepillanthatsz a fészekbe is.

 

A road show ötlete tápió-vidéki madarászok fejéből pattant ki néhány évvel ezelőtt, és idén is gólyagyűrűzésekre invitálják mindazokat, akiket érdekelnek a gólyafiókák. A közkedvelt rendezvényen közvetlen közelről figyelhetők meg a madarak, darus kocsival akár a fészekhez is fel lehet menni, és lehetőség van a fiókák megsimogatására.

 

 

A gyűrűzők pedig ilyenkor szemügyre tudják venni a helyszíneket, és felmérhetik az esetleges balesetveszélyt. A gólyákra (főként a fiatal, tapasztalatlan egyedekre) ugyanis a szigeteletlen oszlopok jelentik a legnagyobb veszélyt. Mivel napjainkra megszűntek a hagyományos fészkelőhelyek, úgy mint a kémények, gémeskutak, öreg akácfák, a gólyák zöme villanyoszlopokon költ. A szakemberek a veszélyes helyszíneket jelentik az illetékes nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának, akik felveszik a kapcsolatot az áramszolgáltatóval. Ezután kerülhet sor a jelzett oszlopok szigetelésére.

 

 

A jelöléseknek köszönhetően ismerhetjük meg a madarak olyan rejtélyes életfolyamatait, mint a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás és az élőhelyválasztás.

 

A 2017-es helyszíneket és időpontokat az MME oldalán találod, a cikket folyamatosan bővítik. 

 

 

A fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.

 

A 2-6 db tojáson - amelyeket április első felében rak - mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.

 

A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.

 
 

Ha kedveled a gólyákat, lapozd fel júniusi számunkat, melyből még többet tudhatsz meg róluk!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron

Zokni, a gólya csak egy a 168 ezerből

Kész mozi a kocséri gólyacsalád élete

 

 

Cikkajánló