Idén is vár a Kárpátok elvarázsolt kisvasútja

Bár a tavaszi árvizek ismét megrongálták, március végén idén is elindul az erdélyi felsővisói kisvasút. Kedvcsináló lélegzetelállító drónvideóval.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Cosmin Tomoiaga
2017. február 23.

Bár a tavaszi árvizek ismét megrongálták, március végén idén is elindul az erdélyi felsővisói kisvasút. Kedvcsináló lélegzetelállító drónvideóval.

A Máramarosi havasok tövében, a Vasér-folyó völgyében 42 kilométer hosszan maradt fenn Románia utolsó, máig teherszállításra használt erdei vasútja Felsővisó fölött. Itt készített lélegzetelállító kisfilmet Cosmin Tomoiaga, hivatásos román videográfus. A két hónapon át készült alkotás az Kárpátok igazi téli világába repít, olykor szó szerint.

 

MocaniČ›a în povestea iernii from Cosmin Tomoiaga on Vimeo.

 

A vasút idei menetrendjében az eddigiekhez hasonlóan egy vonatpár szerepel, ami csütörtöktől vasárnapig közlekedik; az első járat március 30-án indul útnak, a 21 kilométerre fekvő Paltin végállomásig.

 

A vasúton ma is jelentős szerepe van a gőzmozdonyoknak, hiszen az erdő kincse, a fa és a víz, mint üzemanyag, bőségesen rendelkezésre áll. Ha az öreg gőzösök közt mégsem akad üzemképes példány, a budapesti Gyermekvasúton is használt Mk45 sorozatú dízelmozdonyok veszik át a stafétát.


A turizmus szerencsére már felfedezte a vasutat: Nyugat-Európából is rendszeresen érkeznek látogatók, akiket a vasút charterjáratokkal, kifejezetten fotózáshoz igazított különjáratokkal és komplex programcsomagokkal szolgál ki. Van is hova tenni a bevételt, hiszen a vadregényes völgyben kanyargó pálya fokozottan ki van téve az elemenek, néhány szakaszon a fenntartása szinte szélmalomharc elé állítja a vasútüzemet.


Felsővisó Magyarországról a legrövidebb úton a csengersimai határátkelőtől, bő három óra autózással érhető el.
 

Cikkajánló