Hírek

Így készülnek a vadon élő állatok a téli napokra

Ahogy hidegebbre fordul az idő, sok állat elbújik, bevackolja magát a természet különböző rejtekhelyeire, és mély álomba merül. Néhányan közülük időnként felkelnek táplálkozni, mások csak a tavaszi napsütés hatására bújnak majd elő.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf.com
2018. október 25.

Ahogy hidegebbre fordul az idő, sok állat elbújik, bevackolja magát a természet különböző rejtekhelyeire, és mély álomba merül. Néhányan közülük időnként felkelnek táplálkozni, mások csak a tavaszi napsütés hatására bújnak majd elő.

A téli álom a mérsékelt és a hideg égövi állatokra jellemző, a trópusi állatok télen sem alszanak. A hibernáció oka elsősorban nem a hideg, hanem a táplálékhiány. A madarak ezt a problémát úgy oldják meg, hogy elvonulnak délebbre, olyan helyekre, ahol találnak eleséget. A rovarok, hüllők, kétéltűek és azok az emlősök, amelyeknek tápláléka télen nem biztosított, más megoldást keresnek: álomba merülnek.

 

 

A téli álomra a fajok különböző módokon készülnek fel - írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Az ürgék, a sünök és a pelék például a hideg beállta előtt nagyon intenzíven táplálkoznak, ezzel masszív zsírréteget szednek fel, amelyet tavaszig szépen elégetnek. Ők tehát egész télen nem kelnek fel. A vörös mókusok viszont nem alszanak mély téli álmot. Néhányszor felébrednek, hogy táplálékot vegyenek magukhoz, így enyhébb, napsütéses napokon télen is találkozhatunk velük, amint épp élelem után kutatnak.

 


A rovarok teljesen üres gyomorral vészelik át a telet. Nincs szükségük táplálékra, mivel teljesen lecsökkentik életfunkcióikat. A kétéltűek és a hüllők hidegvérű állatok, tehát testhőmérsékletük a környezetüktől függ. Éppen ezért ők olyan helyet keresnek, amely biztosan nem fagy majd át. A teknősök például befúrják magukat a mocsárba, ahol csak kevés oxigént vesznek magukhoz, és átalusszák a telet. Ősszel ők is sokat esznek, zsírréteget raktároznak télire. Hasonlóan cselekednek a kígyók és a siklók is.

 

 

A Körös-Maros Nemzeti Parkban élő állatok közül elsőként a denevérek szenderülnek téli álomba. Már október elején csoportokba verődnek, s a hónap közepén aludni térnek, mert addigra a táplálékul szolgáló repülő rovarok is eltűnnek. A denevérek csoportosan, egymást melegítve vészelik át a hideg évszakot, s csak tavasszal kelnek fel. Október közepén nyugovóra térnek a hüllők és a kétéltűek, amelyek napfény nélkül nem tudnak meglenni. Az emlősök közül legkorábban az ürgék augusztus közepétől, a mogyorós pelék október végén, a keleti sünök november elején hajtják álomra fejüket. Végül november végén a vörös mókusok is téli álomba szenderülnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ez a teendő, ha alvó denevért találsz
Az alkalmazkodás nagymesterei - telelő állatok

Cikkajánló