Így néz ki a balatoni nyüzsgés radarképen

A hosszú hétvégén a Balatont elárasztották a vízi járművek, az Időkép pedig kipróbálta, mit lát ilyenkor a Siófokon, egy apartmanszálló tetején elhelyezett radar. Az eredmény még őket is lenyűgözte.

Szerző:
Időkép
2018. augusztus 21.

A hosszú hétvégén a Balatont elárasztották a vízi járművek, az Időkép pedig kipróbálta, mit lát ilyenkor a Siófokon, egy apartmanszálló tetején elhelyezett radar. Az eredmény még őket is lenyűgözte.

„Mivel egy kósza, súroló kis zivatarcellán kívül időjárási szempontból nem volt túl eseménydús augusztus 20-a, úgy döntöttünk, hogy érdekességképpen kipróbáljuk, mit „lát” ebből a Siófokon, a Club218 Apartmanszálló tetején elhelyezett radarunk” - írják. „A hatósugarat az általánosan használt 200 km-esről extrém kicsire csökkentettük (5, 10 és 20 km-es változatokkal próbálkoztunk), majd kikapcsoltuk a zajszűréseket és a földfelszíni reflexiókat, állócélokat szűrő digitális eljárásainkat.”


Augusztus 20-án reggel 8-tól másnap hajnalig így rajzott a Balaton.

 

 

Az időjárási radar egyébként a gyorsan mozgó vagy szándékosan csökkentett radarreflektivitású „lopakodó” katonai vadászgépeket és a magasan repülő sugárhajtású magángépeket nem, de ezeken kívül szinte mindent láthat. Egy kis segítség a videó értelmezéséhez: a lassú, nagy piros foltok méretes utasszállító hajók; a szintén lassú, sárgászöld pöttyök kisebb és közepes méretű vitorlások; a halványabb, kékesszöld csíkok motorcsónakok vagy szárnyashajók; a nagyon gyors, és ezzel együtt nagyon halvány, kék, elmosódott csíkok sárkány- és sportrepülőgépek.


Emellett lehet még látni a vízibicikliket, gumimatracokat, sőt, még a strandolókat is. Ezek nem különülnek el egymástól élesen, de ahol nagy számban vannak jelen, ott kékes vibrálást okoznak. A hullámzást, a víz fodrozódását is meg lehet figyelni a radarhoz viszonylag közel (kék és zöld „hullámok”, nagyobb területen).
A videón ugyan nem érhetők tetten, de láthatók lennének például a nagyobb madrárrajok, a különleges események (pl. nagyobb „hullócsillagok” nyomai), a tengeralattjárók, és minden más, ami a legcsekélyebb mértékben is visszaveri a meteorológiai lokátor hullámait.


Érdemes megnézni az Időkép 19-én készített, naplementében repülős légifelvételét is.

 

 

…és így néz ki, amik a fürdőzők birtokba veszik a Balcsit.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bemutatjuk a Balaton polipfejű Nessie-jét

E-bicikliket töltő hálózat indult be a Balatonnál

Élmények a Balaton körül

Beborult a Balcsi mellett? Itt egy remek program gyerekkel

A balatongyöröki lett a legzöldebb strand

Cikkajánló