Így segítheted a baglyok költését a városban

Na, nem arra gondoltunk, hogy ülj rá a tojásokra, de például műfészkek és költőládák kihelyezésével te is hozzájárulhatsz egy bagolycsalád szaporodásához. Az alábbi felhívásból az is kiderül, miért éri meg jóban lenni ezekkel a hasznos madarakkal.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. november 15.

Na, nem arra gondoltunk, hogy ülj rá a tojásokra, de például műfészkek és költőládák kihelyezésével te is hozzájárulhatsz egy bagolycsalád szaporodásához. Az alábbi felhívásból az is kiderül, miért éri meg jóban lenni ezekkel a hasznos madarakkal.

A hazai baglyok egy része lakott területen is él, jelenlétük a településeken azért is fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak, és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Egy erdei fülesbagoly évente ezernél is több rágcsálót fogyaszt el, a kisebb termetű bagolyfajok pedig még kártevő rovarokat is esznek. Nekünk tehát az a jó, ha minél több bagoly él a lakott területeken, de sajnos sokszor nem találnak megfelelő fészkelőhelyet.

A baglyok maguktól nem tudnak fészket építeni. Vagy idős fákon telepednek meg, amelynek korhadt ürege, vastag törzselágazása van, vagy nagytestű harkályok odúit, varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeit teszik magukévá. Bizonyos fajok pedig, mint amilyen gyöngybagoly, szeretnek nyitott padlásokon tanyázni.

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak azok az ismeretek, melyekkel elősegíthető különböző madárfajok megtelepedése mesterséges fészkelőhelyekkel, Magyarország ugyanis a világ első országai között kezdte el széles körben alkalmazni, fejleszteni ezeket az 1905-ben, a Baranya megyei Kárászon megalakult Első Magyar Fészekodúgyárnak köszönhetően is.

Leggyakoribb baglyunk, az erdei fülesbagoly elfoglalja az ágvillába kihelyezett vesszőkosarat, de szívesen beköltözik fára, épületfalra rögzített, félig nyitott előoldalú vércseládákba is. A leginkább emberkövető gyöngybagoly templomok toronysüvegébe, padlásokra telepített költőládákkal; a macskabagoly, a kisebb testű kuvik és füleskuvik pedig nagyméretű mesterséges odúkkal segíthető.

Ha költőládát helyezünk ki, mindig rakjunk bele száraz füvet, lehullott faleveleket vagy faforgácsot, gyöngykavicsot, hogy a tojónak legyen miben kialakítani egy mélyedést a tojásoknak.

Bővebb információk a témában az MME weboldalán találhatók.

Cikkajánló