Ilyen vadludakat is ritkán látni télen a Fertő tónál

Egyetlen fészkelő vadlúdfajunk néhány szép példányát a napokban kapták lencsevégre. De miért is különleges, hogy felbukkantak ebben az időszakban a skandináv látogatók a Fertőnél?

Szerző:
Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
MME
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 8.

Egyetlen fészkelő vadlúdfajunk néhány szép példányát a napokban kapták lencsevégre. De miért is különleges, hogy felbukkantak ebben az időszakban a skandináv látogatók a Fertőnél?

Finnországban jelölt nyári ludakat fotóztak a minap a Fertő mellett – olvasható a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

Mint írják a posztban, ez azért lehet érdekes, mert a skandináv állományból érkező madarak ritkán jutnak el ide, ugyanis két fő vonulási útvonaluk közül az egyik a tengerpartot követi, a másik a Tisza völgyében az Alföldön át a Kelet-Balkánra vezet. Az egyik finn madár nyomkövetőt is visel, így a neve is tudható: Ulappa, ami finnül többek között ’nyílt tengert’ jelent.

A nyári lúd (Anser anser) neve – az MME adatbázisa szerint – arra utal, hogy költési időben, nyáron is megfigyelhető Magyarországon, szemben a többi vadlúddal, melyek nem költenek nálunk. Vonuló madár, ősszel a hazai állomány mellé északról érkeznek vendégek, a tél beálltával együtt vonulnak dél felé. Kis csapatai rendszeresen áttelelnek.

Tollazata szép szürke, ezért világos színe miatt az Alföldön „szőke libának” is nevezik, csőre és lábai hússzínűek. Példás családi életet él, a párok egész évben összetartanak. Korán kezdi a költést, a tojó már márciusban kotlik 5–6 tojásán a nád között épült nagy fészkében.

A kotlási idő 27–28 nap. Csak a tojó ül a tojásokon, de a fiókákat mindkét szülő vezetgeti és védelmezi.

Egy hónap múlva a kicsik igazi libasorban úsznak, vagy totyognak a parti legelőkön a szülők után. A fiatalok kéthónaposan már önállóak, nyár közepére a családok nagyobb csapatokba verődnek. Táplálékuk főként vízi-, vízparti növényekre korlátozódik, de a gabonatarlókra és a vetésekre is kijár legelni.

Forrás: Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, MME

Cikkajánló