Először gyűrűztek ennyi nyári ludat a Hortobágyon

Harmincnégy nyári lúd kapott a szokásos fémgyűrű mellett speciális nyakgyűrűt is jó látható számokkal és betűkkel.

Szerző:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2019. július 1.

Harmincnégy nyári lúd kapott a szokásos fémgyűrű mellett speciális nyakgyűrűt is jó látható számokkal és betűkkel.

A gyűrűzött fiatal egyedek már akkorák, mint a felnőttek, de még röpképtelenek, emellett befogtak öreg, teljes vedlésüket végző nyári ludakat is. A madarakat a Hortobágyi-halastó Bivalyos nevű helyszínén beterelték egy speciális, hálóval elkerített helyre, ott gyűrűzték és vizsgálták meg őket. A munkát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói mellett a Hortobágyi Nonprofit Kft. kollégái és lelkes önkéntesek végezték.

 


A nyakgyűrűk azért voltak fontosak, mert így az egyedek távolról, távcső segítségével is jól azonosíthatóak. A felhelyezett nyakgyűrű később sem okoz problémát a madár mindennapi élete során - a gyűrűzött egyedek gyorsan hozzászoknak az „ékszerükhöz” - írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán

 


A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén hasonló nagyszabású vadlúdgyűrűzési akció még nem volt, így most teljesen új információkat kapnak majd a szakemberek a ludak mozgásáról, más élőhelyeken való megjelenéséről, költőhelyválasztásáról és Kárpát-medencén kívüli előfordulásáról.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Meggyűrűzték a kiskunsági széki cséreket

Indul az idei Gólya Road Show

Ez nem photoshop, hanem egy jó nagy lúdcsalád

Lebuktak a vadászok a Csepel-szigeten

Lelőtték Dórit, a jeladós nyári ludat

Cikkajánló