Ilyen volt az idei Balaton Camino

Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna barátnők és két éve vállalkoztak először arra, hogy 10 nap alatt körbejárják a Balatont. Akkor a fagyos februárban, egy évvel később a napsütéses májusban, idén pedig a színpompás októberben indultak útnak. Két éve hárman voltak, mára a csapat közel félezer főre bővült.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Chripko Lili
Heim Alexandra
2019. október 16.

Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna barátnők és két éve vállalkoztak először arra, hogy 10 nap alatt körbejárják a Balatont. Akkor a fagyos februárban, egy évvel később a napsütéses májusban, idén pedig a színpompás októberben indultak útnak. Két éve hárman voltak, mára a csapat közel félezer főre bővült.

 

A Balaton Camino lényege nemcsak az, hogy 10 nap alatt gyalog körbejárják hazánk legnagyobb tavát, hanem az is, hogy megismerjék a Balaton kevésbé ismert, szezonon kívüli arcát. 2017 telén még csak az ötletgazdák, Judit, Dóra és Anna voltak a résztvevők, az érdeklődés azonban hamarosan nemcsak virtuális térben hozott követőket, de a valóságban is. Olyannyira, hogy az idei túrán már ötvenen végig is csinálták velük a teljes tíz napot, ősszesen pedig több mint 500 ember gyalogolt velük, van aki, a fél távot tette meg, van, aki hétvégékre tudott jönni, és olyanok is, akik egy-egy napra csatlakoztak.

 


„Egy nagyon jó, barátságos, támogató, közeg alakult ki. Volt olyan, akinek például gond volt a szállásával, kiírták ezt a Facebook-oldalunkra, és tíz perc múlva már lett is ágy másnál, vagy ha valakinek fáslira vagy vízhólyagtapaszra volt szüksége, gyorsan megoldódott, hogy legyen”- meséli Judit, aki egyébként 10 hónapos kislányával vágott neki a nagy kalandnak. A Balaton Camino legifjabb résztvevője hol hordozóban, hol terepre szánt futó babakocsiban utazott, ez utóbbi eszköz azért is hasznos volt, mert viszonylag sok ruhát kellett magukkal cipelni, hisz reggel, mikor elindultak, néha még csak 3 fok volt, napközben viszont szinte strandidő lett, így a lekerülő rétegek jól elfértek a babakocsiban. „Nagy szerencsénk volt az időjárással, a  gyönyörű, napsütéses napok mellett, egy olyan alkalom volt csak, amikor reggeltől estig szakadt az eső."

 


S hogy a mi volt a legszebb élmény a túra során? „Az őszi színek mindenhol gyönyörűek, de a látvány a Balaton partján talán még lenyűgözőbb. A nyaralók nagy része ilyenkor már zárva van, kevés emberrel lehet találkozni, a Balaton már egy nyugodtabb arcát mutatja, nem a nyüzsgő, vásári bazárokra emlékeztetőt, ami nyáron a strandok környékét jellemzi.” Judit idén fedezte fel a Balaton egyik legszebb partszakaszát is. „A déli parton, Fonyódligetnél van ez a rész, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a túlparti tanúhegyekre. Egy napsütéses napon jártunk ott és olyan kékjei voltak a Balatonnak, amit nagyon ritkán lát az ember. Ez az élmény sokakban megmaradt. Érdekes, hogy ezt szakaszt az elmúlt két évben kihagytuk, egyszerűem azért, mert azt hittük, ez egy lezárt magánterület.”

 


Az idei szállások és az éttermek között voltak újak és jól bevált helyek egyaránt. „Sajnos a szállásokkal kapcsolatban idén többeknek voltak rossz tapasztalatai, ugyanis sokan adnak ki úgy szállást, hogy nincs fűtés, és ezt nem jelzik előre. Márpedig ilyenkor, októberben nem olyan jó érzés az, amikor este megérkezve azzal szembesülsz, hogy 12 fok van a szobában. Ráadásul ezek nem kulcsosház-árban eladott szállások voltak.”

 


De persze kellemes élményből idén is volt bőven. Egyre többen tudják már, hogy kik ők, több helyen meglepetéssel is várták őket. Balatonfenyvesen például kinyitották kedvükért a helytörténeti házat, zsíros kenyérrel, szörppel fogadták őket.

 


Az idei Balaton Camino még épp hogy csak véget ért, így a sok-sok élmény feldolgozása, összegzése még várat magára, az izomláz azonban a harmadik Caminóra már elő sem jött. Judit azt mondja, míg az első Camino rendesen megterhelte a lábait, idén úgy érezte, szinte végigsuhant a 215 km-en.
A blogon készülünk egy nagy összegzéssel, de már gondolkodnunk azon, hogyan tovább, és mit lehetne még. Persze ilyenkor mindenkinek ott a lábában a bizsergés, meg a vágy, hogy menjünk tovább, akár most azonnal. Mindenképpen szeretnénk folytatni, szuper élményeket szereztünk, az pedig különösen jó érzés, hogy egyre többen osztoznak velünk ebben.”

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Balaton Camino-300 ezer lépés a Balaton körül

Bringás élmények a Balaton körül

Bejártuk a Tihanyi Apátság rejtett zugait

Fantasztikusan néz ki a Balaton az űrből

 

 

 

 

Cikkajánló