Interaktív tanösvény a Tisza-tónál

Tudod, kik voltak a pákászok? Ha most gondolkodóba estél, ne csüggedj, hanem látogasd meg a Tisza-tó új interaktív tanösvényét, ahol mindent megtudhatsz az ősi mesterségről.

Szerző:
hnp.hu
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park
2015. május 18.

Tudod, kik voltak a pákászok? Ha most gondolkodóba estél, ne csüggedj, hanem látogasd meg a Tisza-tó új interaktív tanösvényét, ahol mindent megtudhatsz az ősi mesterségről.

A Tiszaörvénynél kiépített új, interaktív bemutatóhely az ártéri erdő egyedülálló csodáival varázsolja el a látogatókat, akik túra közben megismerkedhetnek a már-már elfeledett pákászmesterség mibenlétével is. Megtudhatják, kik voltak a lápok mindentudói, honnan ered maga a „pákász” kifejezés, de ismereteket szerezhetnek a háló nélküli halfogás rejtelmeiről is.


A mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásból áll, ezeken az „Örvényi pákász” segítségével léphetnek be a túrázók a pákászok világába, akik harmonikusan együtt éltek a természettel. Az érdeklődők értékes információkkal gazdagodhatnak a Tisza vízivilágával kapcsolatban is.


A tanösvényt járva a látogatóknak számos izgalmas kalandban lehet részük, mint a lápon járás, a nádsíp készítés, a célba dobás sárgolyóval vagy a játék a csontcsikóval. Aki feltöltődésre vágyik, időzzön el a „nyugalom szigetén” kialakított pákásztanyán, távol a város zajától, megkoronázva ezzel a tanösvényen tett kirándulást.

 

Bővebb információ: www.szabicskikoto.hu

 

További túratippekért kattints ide!

 

 

 

Még többet az ősi mesterségekről

KALAUZ A MÚLTBA
Szőttek, kelmét festettek, csizmát készítettek, olajat préseltek. Tudásuk sokszor apáról fiúra, mesterről inasra szállt, szakmájuk kulisszatitkaiba az arra érdemeseket avatták be. A kihalófélben lévő vagy épp reneszánszukat élő mesterségek képviselői ők, akik mindig kellő alázattal végezték munkájukat...

 

A cikket elolvashatod a Turista Magazin májusi számában!

 

 

 

 

 

Cikkajánló