Itt vannak a búbosbankák

Ki ne ismerné a jellegzetes színű és „fejdíszű” madarat? Kardoskút környékére már visszatértek az első egyedek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. április 14.

Ki ne ismerné a jellegzetes színű és „fejdíszű” madarat? Kardoskút környékére már visszatértek az első egyedek.

A fostos bugybóka, büdös banka és szurtos dudu nevekkel is illetett madarat ugyan nem kímélte a népnyelv, ennek ellenére mégis szeretjük (legalábbis messziről) megcsodálni. A furcsa beceneveket annak köszönheti, hogy fiókái bűzös ürüléket spriccelnek a támadójuk felé. Ezzel egyébként nincsenek egyedül; a szintén színpompás jégmadár védekezési technikájára volt már alkalmunk rácsodálkozni egy madárgyűrűzés során.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói a Sóstói Állattartótelep közelében már március végén felfedezték az első bankákat. Kardoskúton és környékén minden évben nagy számban fészkel a faj, ugyanis a nyílt, ligetes területeken szeret lenni, a zárt erdőkben nem. A búbosbankát nemcsak bóbitájáról vagy hullámzó röptéről, hanem ismételt „up-up, up-up-up” hangjáról is könnyű felismerni.

A búbosbanka az északi térség kivételével mindenhol megtalálható Európában. Ázsiában és Észak-Afrikában is költ. Telente Afrikába vándorol. Magyarországon nagyjából 16 ezer pár él, és ilyentájt, március végén, április elején tér haza. Költeni üregekben, odúkban szokott, de akár egy kőrakásban is képes fészket rakni. 5-10 tojást rak. Elsősorban rovarokkal táplálkozik, amihez hosszú, vékony csőre ideális. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Cikkajánló