Itthon és Európa-szerte is egymást érik a melegrekordok

Hazánkban újév első napján és másodikán is megdőlt a napi csúcshőmérséklet. Európában mondhatni tavasz van.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
idokep.hu
2023. január 3.

Hazánkban újév első napján és másodikán is megdőlt a napi csúcshőmérséklet. Európában mondhatni tavasz van.

Már az óévet is rekordmeleg időjárással zártuk, de a kontinens fölé áramló szubtrópusi eredetű légtömeg egyelőre még tartja a kimondottan tavaszias időt – olvashatjuk az Időkép oldalán. 2022 utolsó napján Németországban a legtöbb helyen 16-21 fok között alakult a hőmérséklet. 270 mérőállomáson született új decemberi melegrekord. Belgiumban 17,5 fokkal dőlt meg a melegrekord, amihez Hollandiában mindössze három tized hiányzott. Svájcban 20,9 fokot mértek Delémontnál, melyben a főn szél is nagy szerepet játszott. Franciaországban 23,4, Spanyolországban 24,3 fok volt a maximum szilveszter napján. Úgy tűnik, a téli idő és a mínuszok Európa északkeleti részére szorultak vissza.

Hazánkban 2023 első napján az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint 18,9 fokot mértek Sellyén, ami 1,4 fokkal volt több a tavalyi Főnyeden mért rekordnál. A január 2-re vonatkozó új napi országos hőmérsékletrekord is megdőlt: Fülöpháza Hattyús-szék állomáson 18,2°C-ig melegedett a levegő.

Mindemellett ezen a napon 20-nál is több állomáson mértek melegebbet, mint ami a korábbi napi országos melegrekord volt. A tavaszias idő nem csak a hőmérőkön látszik megmutatkozni. A természet is elkezdett reagálni a szokatlanul meleg időre. Sok növény rügyezni, sőt, virágozni kezdett, ami nem sok jót ígér, ha megérkezik az igazi tél.

Cikkajánló