Kerékpáros tábor a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben

Az ősi Alföld egyetlen fennmaradt területére, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetbe szervez kerékpáros tábort július 13. és 17. között a nyíregyházi E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Mnemo
shutterstock.com
Kovács Attila
2014. július 14.

Az ősi Alföld egyetlen fennmaradt területére, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetbe szervez kerékpáros tábort július 13. és 17. között a nyíregyházi E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

Szőke Zsuzsa, az egyesület munkatársa elmondta, hogy a márokpapi Csiperke Erdei Iskola és Táborból indulva, a résztvevők csillagtúraszerűen járják be kerékpárral a körzet legszebb tájait, és természetesen felkeresik a kultúrtörténeti érdekességeket is.


A Tisza töltésén épített kerékpárutakon, illetve a biztonságos biciklizésre alkalmas kisforgalmú közutakon eljutnak majd például a híres Bockereki-erdőbe, a Báb-tavához, a Nyíres-tóhoz és a Kaszonyi-hegyre is.
A Tisza, a Szamos és a magyar-ukrán-román országhatár által körbezárt 22 ezer hektáros területen még ma is úgy váltják egymást az erdők, ligetek, lápok, mocsarak és rétek, mint egykor, s fellelhetők a ritka növények és különleges állatok is.

 


A folyók árterületein fűz-nyár ligeterdők díszlenek, attól távolabb pedig tölgy-kőris-szil keményfaligetek emelkednek ki. Közülük a legszebb a Vámosatya és Gelénes határában elterülő Bockereki-erdő, amely a betelepített dámszarvasok élőhelye.


Ritka növények, kárpáti sáfrány, margitvirág, pocsolyalátonya, tőzike, kockásliliom, tyúktaréj, erdélyi csillagvirág és odvas keltike is megtalálható a tájvédelmi körzetben. A tőzegmohás lápok európai viszonylatban pedig páratlanok, s Magyarországon már csak itt fordul elő tőzegáfonya, illetve szintén védett hüvelyes gyapjúsás.

 

 

Hüvelyes gyapjúsás


Az erdőkben gímszarvas, fekete gólya, darázsölyv, sőt vadmacska is él, valamint füles kuvik, búbos banka, nagy őrgébics, vörös vércse, míg a füves területeken haris fészkel.


A gerinctelenek állatvilága szintén gazdag, látható hangyaboglárka-, tűz- és tarkalepke is, továbbá fokozottan védett nagy szikibagoly lepke, valamint bánáti és kárpáti kék meztelen csiga, míg a gyertyános-tölgyesekben erdélyi futrinka.


Nem mindennapi látnivalót ígér két romvulkán, a tarpai Nagy-hegy és a Barabás községhez közeli  Kaszonyi-hegy.


A tábor résztvevői "elkerekeznek" Tákosra, a paticsfalu templomhoz, amit "mezítlábas Notre Dama"-ként emlegetnek, Csarodára, a 13. században épült imaházhoz, Szatmárcsekére, a csónakfejfás temetőbe, Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének síremlékéhez, és Túristvándiba, a működő vízimalomhoz is.

Híreink bringásoknak

 

 

Cikkajánló