Programok

Kerékpáros tábor a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben

Az ősi Alföld egyetlen fennmaradt területére, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetbe szervez kerékpáros tábort július 13. és 17. között a nyíregyházi E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Mnemo
shutterstock.com
Kovács Attila
2014. július 14.

Az ősi Alföld egyetlen fennmaradt területére, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetbe szervez kerékpáros tábort július 13. és 17. között a nyíregyházi E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

Szőke Zsuzsa, az egyesület munkatársa elmondta, hogy a márokpapi Csiperke Erdei Iskola és Táborból indulva, a résztvevők csillagtúraszerűen járják be kerékpárral a körzet legszebb tájait, és természetesen felkeresik a kultúrtörténeti érdekességeket is.


A Tisza töltésén épített kerékpárutakon, illetve a biztonságos biciklizésre alkalmas kisforgalmú közutakon eljutnak majd például a híres Bockereki-erdőbe, a Báb-tavához, a Nyíres-tóhoz és a Kaszonyi-hegyre is.
A Tisza, a Szamos és a magyar-ukrán-román országhatár által körbezárt 22 ezer hektáros területen még ma is úgy váltják egymást az erdők, ligetek, lápok, mocsarak és rétek, mint egykor, s fellelhetők a ritka növények és különleges állatok is.

 

akt_2_p9132756-2kk.jpg


A folyók árterületein fűz-nyár ligeterdők díszlenek, attól távolabb pedig tölgy-kőris-szil keményfaligetek emelkednek ki. Közülük a legszebb a Vámosatya és Gelénes határában elterülő Bockereki-erdő, amely a betelepített dámszarvasok élőhelye.


Ritka növények, kárpáti sáfrány, margitvirág, pocsolyalátonya, tőzike, kockásliliom, tyúktaréj, erdélyi csillagvirág és odvas keltike is megtalálható a tájvédelmi körzetben. A tőzegmohás lápok európai viszonylatban pedig páratlanok, s Magyarországon már csak itt fordul elő tőzegáfonya, illetve szintén védett hüvelyes gyapjúsás.

 

eriophorum_vaginatum_001.jpg

 

Hüvelyes gyapjúsás


Az erdőkben gímszarvas, fekete gólya, darázsölyv, sőt vadmacska is él, valamint füles kuvik, búbos banka, nagy őrgébics, vörös vércse, míg a füves területeken haris fészkel.


A gerinctelenek állatvilága szintén gazdag, látható hangyaboglárka-, tűz- és tarkalepke is, továbbá fokozottan védett nagy szikibagoly lepke, valamint bánáti és kárpáti kék meztelen csiga, míg a gyertyános-tölgyesekben erdélyi futrinka.


Nem mindennapi látnivalót ígér két romvulkán, a tarpai Nagy-hegy és a Barabás községhez közeli  Kaszonyi-hegy.


A tábor résztvevői "elkerekeznek" Tákosra, a paticsfalu templomhoz, amit "mezítlábas Notre Dama"-ként emlegetnek, Csarodára, a 13. században épült imaházhoz, Szatmárcsekére, a csónakfejfás temetőbe, Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének síremlékéhez, és Túristvándiba, a működő vízimalomhoz is.

Híreink bringásoknak

 

 

Cikkajánló