Kész mozi a kocséri gólyacsalád élete

Kocséron újra benépesült a gólyafészek. Kelepke és Kázmér idén négy fiókát nevel. A madárcsalád mindennapjait és a kisgólyák fejlődését a webkamera segítségével 24 órás élő adásban követheted nyomon. 

Szerző:
sokszinuvidek.hu/TM
Fotó:
kocser.hu
2017. május 12.

Kocséron újra benépesült a gólyafészek. Kelepke és Kázmér idén négy fiókát nevel. A madárcsalád mindennapjait és a kisgólyák fejlődését a webkamera segítségével 24 órás élő adásban követheted nyomon. 

 

Ismét beindult az élet a Pest megyei Kocsér egyik általános iskolájának (üzemen kívüli) kéményén lévő bekamerázott fészekben. A településre több mint egy évtizede visszajáró gólyapár, Kelepke és Kázmér idén négy fiókával örvendeztette meg a madárbarátokat. A webkamerának köszönhetően nap mint nap belenézhetünk a gólyacsalád életébe, akár éjszaka is. Fészekigazítás, tojásrakás, tollászkodás, költés, fiókaetetés és -nevelés, mind a szemünk előtt történik. Ha elég kitartóak és szerencsések vagyunk, akkor július elején a fiatal gólyák első szárnypróbálgatásait is elcsíphetjük. Addig is izgulhatunk, hogy a fiókák egészségben felcseperedjenek.

 

Kukkants bele, hogy mi történik épp a gólyafészekben:

 

Fehér gólya (Ciconia ciconia)
Nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. A gólyapárok többsége elszórtan, egyesével fészkel. Nagyméretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll. A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Már a gólyalányok is úton vannak

Már hazafelé tart az első jeladós gólya

 

 

Cikkajánló