Két új területtel bővült a főváros helyi védett természeti értékeinek listája

Rögtön két területtel, az Óbudai-sziget galériaerdejével és a Jegenye-völggyel (Szalamandra-völgy) bővült az egyébként impozáns lista.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dömsödi Áron / MTSZ - Kiemelt kép
2021. december 20.

Rögtön két területtel, az Óbudai-sziget galériaerdejével és a Jegenye-völggyel (Szalamandra-völgy) bővült az egyébként impozáns lista.

Budapest különleges helyet foglal el a csak a Kárpát-medencére jellemző, Európa területének mindössze 3%-át kitevő ún. pannon biogeográfiai régióban, ahol számos olyan védett élőhelytípus és faj található, amely máshol Európában nem fordul elő. A Kárpát-medencében nemcsak a biodiverzitás és a területre jellemző, ún. endemikus fajok száma magas, de például a madárvilág szempontjából is különös jelentőséggel bír a terület.

Hatalmas szó, hogy egy világvárosban, vagy annak agglomerációjában akár olyan ritka fajokat is megtalálunk, amely még a Kárpát-medencén belül is ritkaságnak számít, illetve, hogy Natura 2000-es élőhelyek is megtalálhatók a főváros közigazgatási határain belül.

Mindkét terület esetében komoly szakmai előkészítő munka zajlott, élőhelytérképezéssel és egyeztetésekkel. Az egyébként teljes támogatottságot élvező döntéssel a Főváros 6,9%-al növelte a saját természetvédelmi területeit! Az Óbudai-sziget esetében elsősorban az ártéri puhafás ligeterdő jelenti azt a botanikai értéket, amely természetvédelmi oltalomra méltó. A természetjárók által ismert Jegenye-völgy esetében pedig annak felső szakasza kapott most helyi védelmet, mert a főváros területén egyedül itt él a védett foltos szalamandra (Salamandra salamandra).

Cikkajánló