Kevésbé ismert családi kirándulóhelyek a Balaton körül

Mindig jól jön egy kirándulós program a strandolás után. Íme öt kevésbé ismert, családoknak is bátran ajánlható kirándulóhely a Balatonnál.

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
2023. július 1.

Mindig jól jön egy kirándulós program a strandolás után. Íme öt kevésbé ismert, családoknak is bátran ajánlható kirándulóhely a Balatonnál.

Összeállításunkban körbejárjuk a Balatont, hogy kiváló, talán kevésbé ismert, családoknak is ajánlható kirándulóhelyeket mutassunk be. A sokak által az ország legszebb vidékének tartott tanúhegyek környékét, valamint a méltán imádott Tihanyt most kihagyjuk, cserébe kirándulunk a déli parton, ahol a páratlan panorámán túl is sok érdekesség vár, becserkésszük a Keszthelyi-hegységet, megismerkedünk a vadlányokkal, és persze kilátókból és vulkánból sem lesz hiány.

1. Zamárdi kincsei

Elsőre nem gondolnánk, de a Zamárditól délre fekvő löszhátakon igazi élménykavalkád vár ránk 9 kilométeren: az 1847-ben épült tájház, a jellegzetes Piros kőkereszt, az északi part kőtengereinek kicsiny másának tekinthető Szamárkő, a teljes körpanorámát nyújtó Kő-hegyi-kilátó a 176 méter magas Kő-hegyen, valamint egy további jellegzetes kereszt, a Vaskereszt. Sőt, még egy erdőrezervátumot is érint utunk.


2. Világszenzáció a somogyi erdők szélén: a Csillagvár felfedezése

Célpontunk a Csillagvár, a Festeticsek különleges vadászlakja, amely csillag alaprajza miatt állítólag világszinten is egyedülálló épület. Az épület kialakítása nagyban emlékeztet a középkori várak szerkezetére, ahol a kiugró bástyákból védhető a bejárat. Az épületben ma múzeum működik, ahol a középkori élet szereplőit láthatjuk valósághű ábrázolásban. Balatonszentgyörgyről egy rövid túrával érhető el a vár, amely autóval is megközelíthető.


3. A Balaton-felvidék legszebb patakvölgye: a Koloska-völgy

Sokan talán ismerik, személyes tapasztalatom alapján azonban sokan vannak azok is, akik nem jártak még az északi part talán legjobban kiépített kirándulóhelyén. A Balatonfüred feletti patakvölgy valódi hegyi világba kalauzol bennünket, csörgedező patakkal, mohos sziklákkal, szép erdőkkel, forrással, sőt, a völgyben még vadasparkot is találunk. A völgy felfedezése önmagában is élmény, de ha nem ugyanazon az úton kívánunk visszatérni, becserkészhetjük a Jókai-kilátót, de akár a Lóczy-barlangot is.


4. Geotúra vadlányokkal

Ezen a rövid, mintegy 6 kilométer hosszú túrán először célba vesszük a Keszthelyi-hegység délnyugati kiszögellésén álló Festetics-kilátót, majd komolyan belemélyedhetünk a geológiába a Pipa-hegybe vájt egykori – tegyük hozzá: nagyon látványos – dolomitbányában. Végül meglátogatjuk a Vadlány-likat, amelyet ugyan a válogató lepusztulás hozott létre, de gyerekszemmel nézve a túra főszereplői a névadó vadlányok lesznek minden bizonnyal. Ezek a mitikus lények a szerelmi bánat miatt az erdőkbe elbujdosó fiatal hajadonok voltak, a monda szerint a hegységben kószáltak, úgy éltek, mint az erdő többi vadja, és a Szerelem-dombról csábították a halászlegényeket.


5. Vulkán tanösvény a Balaton-felvidék legjobb panorámájával

A Mencshely melletti Halom-hegy lábánál található parkolóból indul az a két kilométer hosszú tanösvény, amelyen 16 tábla és egy vulkán makettje segít minket a megszelidült vulkánok földjének történetét megértenünk. A hegytetőn a gyönyörű panorámájáról nevezetes Kossuth-kilátó teszi fel a koronát erre a szép kirándulásra.

A cikk 2022 júniusában jelent meg.


Cikkajánló