Kezdődik a medvehagymaszezon

A Mecsekben lassan már fokhagymaillat árad az erdőből, de mielőtt rohannánk medvehagymát szüretelni, nem árt, ha tudjuk: nem vihetünk haza belőle akármennyit és akárhonnan.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Varga György / MTI (Kiemelt kép)
Forrás:
Mecsekerdő Zrt.
MTI
2023. március 14.

A Mecsekben lassan már fokhagymaillat árad az erdőből, de mielőtt rohannánk medvehagymát szüretelni, nem árt, ha tudjuk: nem vihetünk haza belőle akármennyit és akárhonnan.

A területért felelős erdőgazdálkodási társaság, a Mecsekerdő Zrt. honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy

az állami erdők nem védett részein saját szükségletre naponta és fejenként legfeljebb két kilogramm medvehagyma gyűjthető.

A korlátozást az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény írja elő, és nem csupán a medvehagymára, hanem minden gyógynövényre és gombára is vonatkozik.

Az ország legismertebb medvehagyma-termő területének számító Mecsekben tavasszal hatalmas medvehagyma-szőnyegek terítik be az erdők alját, rengeteg kirándulót, gyűjtögetőt vonzva az erdőbe. Aki nem csupán a saját konyhájába gyűjtené a népszerű növényt, azaz napi 2 kg-nál többet vinne haza, annak az erdőgazdálkodótól kell engedélyt kérnie, amit online árverésen lehet megvásárolni. Természetvédelmi területen ilyenkor is tilos szedni!

Az alábbi térkép különböző színnel jelölt erdőterületeire kattintva megnézhetjük, hogy a Mecsekben melyek a védett természeti területek.

A fokhagymaillatú tavaszi hírnök

A márciusban megjelenő medvehagyma igazi tavaszi jelenség, hiszen akár májusig is kitarthat, extra motivációt adva a kirándulóknak. Fontos tudni azonban, hogy hasonló levele és fehér virága miatt a medvehagymát könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirággal vagy akár az őszi kikericcsel, ám mindkét növény mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan. A legjobb módszer arra, hogy megkülönböztessük a növényeket, ha megszagoljuk: ugyanis csak a medvehagymának van fokhagymaillata.

A gasztroforradalmár gyógynövény

A medvehagymának régóta ismertek a jótékony hatásai, mégis időről-időre elfelejtjük, majd újra felfedezzük magunknak. Manapság is éppen egy ilyen korszakát éli, a népszerű és széles körben használt gyógynövények sorát gyarapítva. Hatásait tekintve jó méregtelenítésre, csökkenti a vérnyomást, serkenti a bélműködést, és az érelmeszesedés ellen hatásos. Leveleit a konyhában is egészen sokféleképpen használhatjuk, akár nyersen, akár főzve, pogácsába sütve vagy éppen pestót készítve belőle.

Cikkajánló