Tavaszi erdő finomsága: medvehagymás receptek

Pár éve elég trendi lett, és nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk nagyon bejön ez a karakteres ízű, fokhagyma-snidling kombóra emlékeztető erdei vadzöldség. Három gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet megosztunk veletek, amit többször teszteltünk, és nagyon megszerettük.

Szöveg:
2023. április 8.

Pár éve elég trendi lett, és nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk nagyon bejön ez a karakteres ízű, fokhagyma-snidling kombóra emlékeztető erdei vadzöldség. Három gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet megosztunk veletek, amit többször teszteltünk, és nagyon megszerettük.

Aki kedveli az erős aromákat, ízeket, és mindig van a hűtőjében fokhagyma meg gyömbér, az rajongója lesz a medvehagymának is. De mielőtt rátérnénk a receptekre, néhány fontos tudnivaló a medvehagymáról és tárolásáról. Erőteljesen zamatos levelei fogyaszthatók nyersen, de még jobb hír, hogy gyógyhatása is van (értisztító, méregtelenítő), kedvezően hat többek között a vérkeringésre, és jót tesz az emésztésnek. Megfelelően tárolva sokáig eláll, olajban eltéve pedig akár egy évig is kihúzza.

Hogyan tároljuk?

Ha frissen szeretnénk felhasználni:

A friss medvehagymaleveleket állítsuk egy vizes pohárba. Töltsünk rá annyi vizet, hogy a szárát ellepje. Borítsunk rá egy nejlonzacskót, és így tegyük a hűtőbe. Hetekig eláll, nem fonnyad meg. Naponta ellenőrizzük, hogy van-e víz a szárán, és a zacskót fordítsuk ki, ha túl párás/vizes belül.

Hosszabb távon:

Mossuk meg, a szárát távolítsuk el. Egy késsel vágjuk apróra, mint a petrezselymet. Egy kevés olajjal keverjük el, sózzuk meg. Nyomkodjuk jól záródó üvegekbe – inkább kisebbekbe –, és tegyük száraz, hűvös helyre, vagy a hűtőbe. Ugyanezt elkészíthetjük egy késes robotgépben is. Ekkor pulzálva aprítsuk a hagymaleveleket, mert egyébként nagyon krémes lesz. A krémessége a hozzáadott olaj mennyiségétől is függ. Így is csinálhatjuk, és ekkor igazi medvehagymapesztót készíthetünk, amely egynemű zöldre színez bármit, amihez hozzáadjuk.

Ha díszíteni, vagy salátákba szeretnénk használni, a legjobb a leveles fagyasztás. A megmosott, tisztított leveleket egymásra fektetjük, és szorosan felcsavarjuk, így kerülnek a fagyasztóba. Ha szükség van friss medvehagymára, szépen „felszeleteljük” a rudacskákat, vagy igény szerint szelünk belőle. Nagyon jól bírja a fagyasztást, és az így tárolt medvehagyma sokféleképpen használható: adhatjuk friss salátához, leves tetejére dísznek, vagy keverhetjük vaj-, illetve sajtkrémekbe. Bármikor használható, ha friss zöldre vágyunk. Egy szó, mint száz, így vagy úgy, de érdemes kipróbálni, mert nemcsak finom, de egészséges is.

És akkor jöjjenek a jól bevált receptek!

Reggeli tojás medvehagymával, csak hogy jól induljon a napod:)

Hozzávaló 1 főre

2 tojás

1 evőkanál tejszín

1 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál (30 g) kecskesajt

6 szép medvehagymalevél

1 szelet sonka

Elkészítés

1. A serpenyőt az olajjal hevítsük fel.

2. A tojást a tejszínnel keverjük el. NE habosítsuk, csak „óvatos nyolcasokat” írjunk egy villával a tálba.

3. A medvehagymát aprítsuk fel.

4. Ha forró a serpenyő, öntsük bele a tojást, és azonnal vegyük le a lángot.

5. A sajtot morzsoljuk a tojásunk egyik felére, majd a sajtra tépkedjük a sonkát, és szórjuk rá a felaprított medvehagymát.

6. Tegyünk rá fedőt egy percre, hogy a tojás átsüljön.

Vegyük le a fedőt, hajtsuk a lepényünk „csupasz” felét a sajtos-sonkás-hagymás felére, és csúsztassuk egy tányérra.

A medvehagyma erős íze jól érvényesül zsíros alapanyagokban, ezért vajkrémekhez, sajtkrémekhez apróra vágva adható. A krémlevesen túl adhatjuk tésztaételekhez is. Íme:

Tejszínes-medvehagymás tészta rákkal

Hozzávalók

200 g spagetti

100 g rák

100 ml tejszín

½ citrom héja

1 csomag medvehagyma

2 evőkanál olaj

Elkészítés

1. Egy lábasban tegyünk vizet a tészta főzéséhez, és forraljuk fel.

2. Amíg forr a víz, készítsük elő a hozzávalókat. Legyen a rák szobahőmérsékletű, és pucolt. Tegyünk egy serpenyőt a másik lángra. A medvehagymát ízlés szerint szeleteljük fel.

3. Ha forr a víz, sózzuk meg, és tegyük bele a tésztát, majd főzzük a csomagoláson írt ideig.

4. A serpenyőt forrósítsuk fel az olajjal, és a rákok mindkét oldalát süssük rózsaszínre. Ez tényleg alig egy-egy perc. Vigyázzunk, nagyon könnyű túlsütni, és akkor rágós lesz.

5. Ha kész a rák, adjunk egy fél merőkanál tésztafőző vizet a rákokhoz, öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze.

6. Ízesítsük medvehagymával, a fél citrom reszelt héjával, pár csepp citromlével.

7. A megfőtt tésztát szedjük a szószba, forgassuk össze, és már tálalhatunk is.

A világ legzöldebb sült krumplija

Hozzávalók 4 főre

1–2 gerezd fokhagyma

50 g fenyőmag

100 g medvehagyma és rukkola vegyesen

8 evőkanál olívaolaj

só, bors

500 g apró szemű burgonya

1 evőkanál szezámmag

Elkészítés

1. Egy késes robotgépbe tegyük a pesztó hozzávalóit: fokhagymát, fenyőmagot, rukkolát, medvehagymát és 5 evőkanál olívaolajat. Krémesítsük, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

2. A burgonyát héjastul főzzük puhára (mikróban is lehet, 2 perc alatt, lefedve).

3. Villával vagy pohárral nyomkodjuk szét a főtt krumplit.

4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütéses üzemmódban.

5. Szórjuk a krumplikat a sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtessünk rá egy kevés olajat, szórjuk meg nagy szemű sóval, és süssük 20 percig.

6. Tálaláskor csepegtessünk rá a pesztóból.

7. Abbahagyhatatlan:)

A recepteket és a medvehagyma-praktikákat köszönjük Berényi Boginak, az antipasti.hu gasztrobloggerének.

A cikk először 2021 márciusában jelent meg.

Cikkajánló