Kiderült, kik lettek hazánk legjobb természetfotósai

Átadták A magyar természetfotó nagydíját 2021 legtehetségesebb fotósainak. A Varázslatos Magyarország természetfotós fotópályázatának 12. évadában is rengeteg lenyűgöző kép került megmérettetésre, a verseny győztese pedig ismét Potyó Imre lett.

Fotó:
Varázslatos Magyarország
Pálvölgyi Krisztina
2022. április 3.

Átadták A magyar természetfotó nagydíját 2021 legtehetségesebb fotósainak. A Varázslatos Magyarország természetfotós fotópályázatának 12. évadában is rengeteg lenyűgöző kép került megmérettetésre, a verseny győztese pedig ismét Potyó Imre lett.

Két év után újra élő díjátadót tarthatott a Varázslatos Magyarország (VM), a pandémia miatt ugyanis az előző két évben online eseményen hirdették ki az eredményeket és adták át virtuálisan a díjakat. Nem meglepő, hogy rengetegen gyűltek össze az eseményre, amelyet az eddigiektől eltérően egy új helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartottak. Remek választás volt ez a szervezők részéről, hiszen a pompás épületbelső igazi ünnepi hangulatot varázsolt a rendezvénynek.

Az átadó mellett a legjobb képekből készült kiállítást is meg lehetett tekinteni, amit az utóbbi években is már jól bevált különleges paravánokon hoztak el a szervezők, amelyeket így könnyebben lehet majd a következő kiállítási helyszínekre szállítani.

A Varázslatos Magyarország fotópályázat célja egyrészt, hogy a hazai természetfotósok nagyobb közönségnek is bemutathassák munkáikat, másrészt hogy a képek segítségével Magyarország 10 nemzeti parkjának természeti értékeit is jobban megismertethessék az emberekkel.

A kilenc hónapon át tartó verseny komoly kihívást jelent a fotósoknak, hiszen a végeredményt a beküldött képekért kapott pontszámok adják ki, így aki a legtöbb magas pontszámot elérő képet küldi be, annak van esélye a verseny nagydíjára.

Az est házigazdája Puskás-Dallos Péter volt, aki a lebetegedett Gundel Takács Gábor helyett ugrott be. Petinek nem volt idegen a terep, hiszen már jó ideje együttműködik a szervezőkkel, a legutóbbi VM dalban ugyanis ő is részt vett. A díjátadót Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója nyitotta meg, 2009-ben az ő fejéből pattant ki ez a mára már sok ezer fotóst megmozgató pályázat.

Majd beszédet mondott Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár, ezután pedig hazánk egyik legelismertebb természetfotósa, Máté Bence tartott egy kisebb előadást. Bence saját kezdeti próbálkozásaiból láthattunk egy csokorral, megmutatta, mennyi mindent lehet fotózni, akár csak egy kertben, a saját környezetünkben, mindössze kitartásra, leleményességre van szükség hozzá, no meg egy jó adag tapasztalatra, amely a fajok viselkedésének ismerete miatt elengedhetetlen.

A VM zsűrije a 2021-es évadban

Keleti Éva fotóművész, Laurent Ballesta mélytengeri fotós és búvár, Máté Bence természetfotós, Daróczi Csaba természetfotós, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, Suhayda László természetfotós, Tóth Zsolt Marcell természetfilmes és Szilágyi Attila természetfotós, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője.

Az inspiráló előadás után pedig kiosztották a díjakat, először a pályázat 8 kategóriájának első három helyezettjeinek gratuláltak a szervezők. A 2021-es évadban Kocsis Ferenc három kategóriát is megnyert, a Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic által jegyzett kategóriát, a Varázslatos Magyarország egyéb állatai és a videós, Mozgásban a természet kategóriát. Az egész éves kimagasló teljesítménye pedig egy 4. helyet hozott számára az összesített ranglistán, épphogy csak lemaradt a dobogóról.

Másik nagy győztese a kategóriák versenyének Szakolczai Krisztina lett, aki két kategóriában is elhappolta az első helyet az amúgy urak által dominált természetfotós terepen. Az Ember a természetben és a Képek a nagyvilágból kategóriát nyerte meg, az átadó után pedig váltottam vele pár szót, és kiderült, igazi nagypályás, ha természetfotózásról van szó. Ha kell, hajnal 3-kor is kipattan az ágyból, hogy még napkelte előtt álcaháló alá hasalhasson, hogy aztán észrevétlenül fotózhassa a természet csodás lényeit a hajnali napsugarakban. Számára igazi feltöltődést jelent az a pár óra a természetben, szüksége is van rá a megfeszített tempójú hétköznapok mellett.

Krisztina a Kedvenc színünk: a sárga kategória második helyét is megszerezte, valamint Dósa László, Hencz Judit, Őrsi Ákos és Urbán Helga mellett a Metrirep különdíját is megkapta. A verseny összesített rangsorán pedig egy szép 6. helyezést ért el.

A Varázslatos Magyarország természeti szépségei kategóriát Ravasz Balázs nyerte, aki két év kivételével minden évben elindult a Varázslatos Magyarországon, és rengeteg gyönyörű képet köszönhetünk már neki is.

A Varázslatos Magyarország madarai kategóriában mindig nagy a verseny, ugyanis ez a pályázat legnépszerűbbje. 2021-ben Török Jánosnak sikerült a legtöbb legerősebb madaras képet beneveznie, így ő örülhetett az első helynek.

A Varázslatos Magyarország minden évben fotóalbumot is kiad az adott év kiállításának képeiből, a 2021-es albumra pedig Török János fent látható kuvikos képe került.

A pályázatra nemcsak profi fotósok, hanem amatőrök munkáit is várják, és még csak komoly felszerelés sem szükséges hozzá. Ugyanis a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből kategóriába bármilyen eszközzel, akár telefonnal készült képeket is beküldhetnek a pályázók. Olyanoknak célszerű ezen indulni, akiknek a fotós eszköze nem képes nyers fájl készítésére, ugyanis a többi kategória esetén ez alapfeltétel. Ezt a kategóriát ezúttal ifj. Németh Lajos nyerte.

Az említett különdíjakon felül még kettőt osztottak. A közönségszavazás nyertese Mátraházi Tibor lett, a naturArt különdíját pedig Kártyás Gergő kapta Vonalkód című remek képéért.

Ezek után hirdették ki a kilenc hónapon át tartó verseny összesített eredményeit, azaz a ranglista első 50 helyezettjét. A Varázslatos Magyarország év elején jelentette be, hogy a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával megalapítja az ország természetfotós társadalmának legkiemelkedőbb alkotóinak járó elismerését, A magyar természetfotó nagydíját. Tehát innentől, a legeredményesebb három fotós ennek a címnek örülhet, amely mellé az egyéb díjak mellett egy gyönyörű Arany Daru szobrot is kapnak, amit Dienes Szilárd szobrászművész tervezett.

2021-ben a ranglistás versenyt zsinórban harmadszor Potyó Imre nyerte, akinek a verseny történetében ez már a negyedik abszolút győzelme. Így ő az a szerencsés, aki a frissen alapított A magyar természetfotó nagydíját elsőként vehette át.

Potyó Imre már rengeteg hazai és nemzetközi pályázaton szerepelt sikeresen, látásmódja és munkái egyediek, de ami a leginkább jellemző rá, az a hihetetlen odaadás és alázat, ahogy a természetben jár, megfigyel és fotóz. Imi a királyréti Hiúz Házban dolgozik környezeti nevelőként, így sok időt tud kint tölteni a börzsönyi erdőkben. Szívügye a tudatformálás, fotóival, ismeretterjesztő előadásaival, írásaival és vezetett túráival sokakat hozott már közelebb a természethez.

A második helyezett ezúttal egy hölgy, Szabó Irma lett, aki évek óta ott van nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi természetfotós pályázatok élmezőnyében. Nagyon szoros volt a verseny ugyanis mindössze 52 ponttal maradt le Potyó Imre mögött.

Irma rengeteg időt tölt a természetben, amelyhez egy remek partnere is akadt, méghozzá a férje, Szabó Géza Attila személyében. Mindketten rendszeres pályázói a Varázslatos Magyarországnak, elképesztően sokszínű portfólióval rendelkeznek mindketten, a gyönyörű tájképektől, a madarakon, emlősökön át a kétéltűekig sokféle természeti témát fotóztak már.

A harmadik helyezett Török János lett, aki tavaly indult először ezen a pályázaton, és már most sikerült elcsípnie a harmadik helyet. János hivatásos fotóriporter és képi kommunikációt tanít a Szegedi Tudományegyetemen és Budapesten is. A természetfotózást kompozíciók gyakorlása miatt kezdte, aztán mint oly sokakat, őt is a madarak húzták be jobban ebbe a varázslatos világba, de emellett drónképeket is szívesen készít.

Az átadó itt még nem ért véget, ugyanis még 3 szobrocskát osztottak ki. A szervezők úgy gondolták, hogy a pályázat történetének eddigi nyertesei is megérdemlik A magyar természetfotó nagydíját, és a 12 év alatt eddig 3 fotósnak sikerült a ranglista élére kerülnie. Így Potyó Imre mellett Daróczi Csaba, aki hatszor lett győztes, és Máté Bence, aki kétszer nyert a Varázslatos Magyarországon, szintén átvehettek egy-egy Arany Daru szobrot.

Daróczi Csaba a szobor átvételénél bejelentette, hogy az utóbbi évek zsűrizése után ismét szeretne versenybe szállni, de hogy izgalmasabbá tegye a dolgot, kizárólag telefonos képekkel fog nevezni a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből kategóriában.

A zsűribe pedig ezzel egy helycsere lesz, ugyanis Potyó Imre most egy kicsit pihenteti magát versenyzőként, és az idei versenyen már zsűritagként vesz majd részt a Varázslatos Magyarország munkájában.

Az est utolsó szobrocskájával pedig magát Gaál Pétert, a Varázslatos Magyarország alapítóját lepték meg a verseny szervezői, hogy ezzel is köszönetet mondjanak neki azért az áldozatos munkáért, amelyet 2009 óta a VM keretein belül a hazai természetfotózásért tesz.

Az átadó után természetesen megkezdődtek a gratulációk, a rég nem látott fotós barátokkal való lelkes diskurzusok és a kiállítás képeinek megnézése, az alkotók pedig boldogan fényképeszkedtek saját fotóik előtt.

A 192 természetfotóból álló kiállítást az Urániában április 4-ig lehet megnézni, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 26-tól, ezt követően a Gödöllői Királyi Kastélyban június 18-tól, utána a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 10-től lesz látható.

Végül az alábbi képre kattintva megnézhettek mág pár fotót a 2021-es Varázslatos Magyarország pályázat legjobbjaiból:

Cikkajánló