Kiebrudalják a hódokat a Jeli Arborétumból

A rágcsálók november óta igencsak megdézsmálták az arborétum fáit, beleértve a száz évnél idősebbeket is, így a Szombathelyi Erdészetnek megoldást kellett találnia a problémára.

Szerző:
Szombathelyi Erdészeti Zrt./TM
Fotó:
szherdeszet.hu
2018. március 2.

A rágcsálók november óta igencsak megdézsmálták az arborétum fáit, beleértve a száz évnél idősebbeket is, így a Szombathelyi Erdészetnek megoldást kellett találnia a problémára.

A Jeli Arborétum tava körüli idős bükkök, gyertyánok és vörös tölgyek sem úszták meg a hódkárt, és a tó töltése is kezdett instabillá válni. A természet védelméről szóló törvény értelmében persze nem lehet csak úgy fogni a hódokat, és áttelepíteni máshová, ezért a Szombathelyi Erdészet Zrt. az illetékes természetvédelmi hatósághoz fordult. Meg is kapták az engedélyt a védett állatfaj valamennyi egyedének befogására, amelyeket az Őrségi Nemzeti Park területére kell átköltöztetniük.

 


Az erdészet a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival élve fogó csapdát helyezett el, melybe friss faágakat is tettek. Olyan helyszínt választottak, ahol a hód biztosan „építkezni” fog - olvasható az erdészet weboldalán.

 


A módszer sikeresnek bizonyult: már két nap után sikerült befogniuk egy jókora, több mint 20 kilós nőstény hódot. Elengedésekor a rágcsáló egyenesen a közeli vízhez sétált, ahol egyből úszni kezdett, és megismerkedett új élőhelyével - írják.

 

 

 

Az erdészet munkatársától megtudtuk, hogy a jelek szerint van egy másik - feltételezhetően - hím egyed is a területen. A hideg idő miatt a hód most nem mutat nagy aktivitást, és kárt sem tett az idős állományban azóta. Lehetséges, hogy az áttelepítésére nem is lesz szükség, mert magától elindul a nőstény után.

 


A hódproblémával korábban már mi is foglalkoztunk, itt olvashatsz róla bővebben.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kilőnék őket, de fel lehetett volna készülni a hódproblémára

Költöztetik a hódokat Komáromban

Hadd hódítsanak a hódok

Lépj a ritkán látott állatok nyomába

Cikkajánló