Kiköltöznek az utcákra Szentendre bezárt múzeumai

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FCM) kiállítóhelyei is bezárni kényszerültek a magas energiaárak miatt, a közönséget azonban nem szeretnék programok nélkül hagyni. Ezért egy kreatív ötlettel oldották meg a helyzetet.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2022. november 21.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FCM) kiállítóhelyei is bezárni kényszerültek a magas energiaárak miatt, a közönséget azonban nem szeretnék programok nélkül hagyni. Ezért egy kreatív ötlettel oldották meg a helyzetet.

November 26. és december 17. között a szervezők „Múzeum korzó” elnevezéssel művészeti sétákra hívják az érdeklődőket szombatonként, a programok a szentendrei múzeumok tematikájához kapcsolódnak.

A belvárosi séták során első alkalommal rajzolni hívják a gyerekeket, akik a szentendrei festők, így például Czóbel Béla vagy Vajda Lajos kedvelt témáit rajzolhatják újra. A barangolás során végigjárják a sikátorokat, ellátogatnak a patakpartra és felkeresik a legizgalmasabb kilátópontot, ahonnan szétnézve megörökíthetik az eléjük táruló városképi részletet. A séta kiinduló témája Barcsay Jenő és Vajda Lajos egy-egy alkotása lesz.

December 3-án a fotózás lesz a fókuszban, és Szentendre belvárosát és környékét fedezhetik fel festmények segítségével. A résztvevők képről képre, utcáról terekre, patakpartról folyópartra vándorolnak, és megtudhatják, hol állhatott a festő, amikor a város egyik jellegzetes helyszínét megörökítette. A fotókon újraalkothatják a ma is látható városképi részleteket, hogy aztán a legfrissebb szentendrei képekből elkészítsék a Festői Szentendre albumot. Mindehhez az inspirációt Modok Mária egyik műve adhatja.

Szintén 3-án várja az érdeklődőket a Szentendrei őstémák az utcákon és a képeken című sétára Muladi Brigitta művészettörténész, aki a Régi Művésztelep alkotóit idézi meg, köztük Ilosvai Varga Istvánt. A találkozási pont a Ferenczy Múzeum épületében lesz, ahol a tervek szerint néhány festményt is megtekinthetnek a látogatók.

Művészet- és helytörténeti sétára hívják a látogatókat december 10-én, amikor Vajda Lajos nyomába eredhetnek a résztvevők Szabó Noémi művészettörténész vezetésével. December 17-én a Castrum séta során Szentendre római tábora ismerhető meg Rajna András régésszel, akinek vezetésével bejárhatják a terület hozzáférhető részeit, de a látogatók megismerhetik a feltárási eredményeket, a terület múltját, jelenét és a jövőre vonatkozó terveket is.

Még ugyanaz nap, a december 17-én meghirdetett Barcsay Jenő nyomában címet viselő séta során pedig azokat a helyeket, utcákat, városrészeket járják végig a résztvevők Iberhalt Zsuzsa művészettörténész irányításával, amelyek Barcsay számára mindvégig fontosak voltak.

A programokról a femuz.hu oldalon és az intézmény Facebook-oldalán lehet tájékozódni. A részvétel regisztrációhoz kötött (regisztracio@muzeumicentrum.hu). A kiindulópont minden esetben a Ferenczy Múzeum adventi fényekkel díszített, hangulatos udvara, ahol apró meglepetés is várja a látogatókat.

Cikkajánló