Kirándulj velünk Kékestetőtől Sirokig a Kéktúrázás Napján

Ezúttal egy izgalmas gerinctúrát ajánlunk az ország tetején, amire bárki ingyenesen jelentkezhet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Burger Barna
2020. szeptember 16.

Ezúttal egy izgalmas gerinctúrát ajánlunk az ország tetején, amire bárki ingyenesen jelentkezhet.

Október 10-én tartja a Magyar Természetjáró Szövetség a Kéktúrázás Napját, amelynek keretei között bárki belekóstolhat a leghíresebb túraútvonalunk teljesítésébe. Az 1168 km hosszú, és az egész országot átszelő Országos Kéktúra útvonalát 70 szakaszra bontották, amelyeket maximum 50 fős csapatokkal és felkészült vezetőkkel lehet lejárni. Az ingyenes túrákra bárki jelentkezhet a kekturazasnapja.hu oldalon ahol még több információt is kaphatsz az eseményről.

Kedvcsinálóként ezúttal egy olyan gerinctúrát ajánlunk, amelyhez fogható nincs még egy az országban. A találkozó reggel 9-kor lesz a Tető étteremnél, és bár a Kékes-tetőről indulva a Keleti-Mátra lábához ereszkedik majd le a csapat, ez ne tévesszen meg senkit: csúcsok sokaságára kell felkaptatnunk, ezért a Kéktúra egyik legnehezebb szakaszát járjuk végig. Cserébe a legszebbek sorában is helye van, hiszen magashegyi hangulatú bükkösök, marcona sziklaalakzatok, pazar kilátások és folyamatosan változó terep jellemzik az útvonalat.

A kárpáti karaktert a szintkülönbségek mellett a (szerencsés időjárási helyzet esetén) a Magas-Tátráig tartó panorámák erősítik, de hogy hegyvidék és síkság választóvonalán járunk, arra a rendszeresen megmutatkozó alföldi horizont emlékeztet. Települést nem érintünk, egész nap a Mátra hegyeiben vándorlunk, és sziklaletörések sokaságát ejtjük útba, köztük a Sas-kőt, a Disznó-kőt vagy a Gazos-kőt. Zárásul Sirokról visszapillantva végigmérhetjük a megtett útvonalat.

Ha kedvet kaptál a túra teljesítéséhez ide kattintva tudsz rá jelentkezni.


2022-re zárul be a Kör

A Kéktúrázás Napja főszervezője a Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), amely 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, az Országos Kéktúrát. A szervezők idén első alkalommal, de tervezetten egy sorozat részeként rendezik meg a túranapot: a következő években az Alföldi Kéktúrán és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán lesz a sor. Így három év alatt, három eseményen keresztül zárul be a három egységből álló Országos Kékkör.

Cikkajánló