Kirándulni jobb, mint otthon punnyadni - hétvégi programajánló

Nincs hiba a szabadtéri programkínálatban május második hétvégéjén sem. Mutatunk is jó pár izgalmasnak ígérkezőt, amiért érdemes lesz kimozdulni a négy fal közül. 

Szerző:
TM
Fotó:
Facebook/Őrségi Nemzeti Park
Gulyás Attila / TM
Mecsekerdő Zrt.
kolon-to.com
kvte.hu
2018. május 8.

Nincs hiba a szabadtéri programkínálatban május második hétvégéjén sem. Mutatunk is jó pár izgalmasnak ígérkezőt, amiért érdemes lesz kimozdulni a négy fal közül. 

Várnéző Reziben, természetismereti vetélkedős hétvége a Kőszegi-hegységben, családi nap a Mátrában és a Sás-völgyben, orchideák a Kolon-tónál, Háromváros-túrák a „Körösök” vidékén és Budaörsi Dolomitok. Bizony, kár lenne otthon tölteni ezt a hétvégét is.

 

1. Miénk itt a rét!

 

 

 

Madarak és Fák Napja alkalmából az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az Írottkő Natúrparkért Egyesület főszervezésében immár 11. alkalommal rendezik meg a „Miénk itt a rét!” elnevezésű természetvédelmi programot a Kőszegi Tájvédelmi Körzet védett gyepterületén. A rendezvény helyszíne a Nyugat-Pannónia szívében lévő Alsó-rét. 11-én az általános iskolák 5 fős csapatait és a kőszegi óvodásokat várják, 12-én pedig a szabadba vágyó családokat, baráti társaságokat. Lesz természetismereti sétaösvény, vetélkedő és rengeteg izgalmas, játékos feladat.

 

Mikor?
2018. május 11-12. 9.30 - 17.00
Hol?
Kőszegi Tájvédelmi Körzet, Alsó-rét
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. NyitniKÉK - túra- és családi napok a Mátrában

 

 

 

Ingyenes családi programmal készül május 12-én a Magyar Természetjáró Szövetség a Galyatető Turistacentrumnál. A gyerekeket többek között teljesítménytúra, cirkuszi játszóház, arcfestés, bűvészműsor és kölyökdiszkó várja, de aznap különböző nehézségű vezetett túrák is lesznek az egész családnak.

 

Mikor?

2018. május 12.

Hol?

Mátra, Galyatető Turistacentrum

Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Rezi vártúra

 

 

 

Az idén 31. alkalommal megrendezett vártúra a Rezi vár tanösvény útvonalán megy végig, amely a település szőlőhegyi végétől a Meleg-hegy északi, meredek letörésén álló várromhoz vezeti el a résztvevőket. A túrázók a menetlevél átvétele után a kijelölt állomásokon szellemi és ügyességi feladatok megoldására adott pontszámokkal juthatnak tovább. Táv: kb. 6,5 km.

 

Mikor?
2018. május 12. 9.00 - 16.00
Hol?
Keszthelyi-hegység, Rezi vára
Bővebb infó ide kattintva.

4. Fedezzük fel a Sás-völgyet!

 

 

 

A közel 7 km-es túra a Sás-völgyben halad, ahol a szakvezetéses programon bemutatják a környék természeti és kultúrtörténeti értékeit. Végigsétálhatunk a Sás-völgy sűrű erdejében található, 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű lombkorona-tanösvényen, kipróbálhatjuk az odú- és fészektanodát, majd ezt követően megismerhetjük az Erdő Házát. Kiváló családi program a májusi tavaszban.

 

Mikor?
2018. május 12. 8.30 - 15.00
Hol?
Mecsek, Sás-völgy
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Orchideatúra a Páhi-réteken

 

 

 

A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken tavasztól a nyár elejéig csodálhatjuk meg a hazai kosborok gazdag világát a Kolon-tavi Orchideák tanösvényen. Többek között a mocsári kosbor, a hússzínű ujjaskosbor, a vitézkosbor és a poloskaszagú kosbor fordul elő nagyobb számban. A program körülbelül 4-5 órás.

 

Mikor?
2018. május 12. 9.00 - 12.00
Hol?
Páhi-rétek, találkozóhely: Páhi, Művelődési Ház
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. Három Város

 

 

 

A túra útvonala Békést, Békéscsabát és Gyulát köti össze. Különlegessége, hogy a résztvevők gyalogos, terepfutó, kerékpáros és vízitúrás résztávok közül választhatnak. A túra útvonala jól jelzett turistautakon, a településeken kívül jellemzően erdős, ligetes környezetben vezet. A vízitúrázók az Élővíz-csatorna, illetve a Fehér-Körös régi medrében evezhetnek, a három város legszebb belvárosi parkjain keresztül.

 

Mikor?
2018. május 13. 8.00 - 17.00
Hol?
Békés, Békéscsaba, Gyula
Bővebb infó ide kattintva.

 

7. Budaörsi Dolomitok

 

 

 

A Budai-hegység látványos és kevésbé ismert részeire is elvezet a túra. 22,4, 14 és 8,4 kilométeres résztávok közül választhatnak az indulók. A leghosszabb túra útvonala érinti a Kő-hegyi kápolnát, a Török-ugratót, a Huszonnégyökrös-hegyet, a Frank-hegyi turistaházat, Tűzkő-hegyi parkerdőt és a Nap-hegyi parkerdőt.

 

Mikor?
2018. május 13. 7.00 - 15.30
Hol?
Budaörs
Bővebb infó ide kattintva.


 

Cikkajánló