Kirándulni szerető önkénteseket várnak a szomolyai kaptárkövekhez

Ha szeretsz kirándulni és önkénteskedni, ez a felhívás neked szól. Önkénteseket keresnek természetvédelmi akcióra a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területre. Cél: a tájszépítés.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2021. augusztus 25.

Ha szeretsz kirándulni és önkénteskedni, ez a felhívás neked szól. Önkénteseket keresnek természetvédelmi akcióra a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területre. Cél: a tájszépítés.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat részeként, természetvédelmi akcióra várja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a segíteni vágyó önkénteseket. A helyszín a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Terület. Az önkéntesek feladata: cserjeirtás, fűnyírás. Időpont: 2021. szeptember 16., 10.00 – 15.00 óra.

Amit kínálnak: jó hangulat, és a tájszépítés közben a résztvevők megismerhetik a kaptárköveket, mint természeti és kultúrtörténeti emlékeket, a bükkaljai kőkultúrát, mint hungarikumot, valamint a Bükkalja tájtörténetéről és a természetvédelmi kezelési tevékenységekről hallhatnak érdekes történeteket. Az önkéntes tevékenységhez szükséges eszközöket, védőfelszerelést és védőitalt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni az alábbi ímélcímen lehet: kapcsolat@bnpi.hu. Bővebb információt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán találsz.

Mik is azok a kaptárkövek?

Kaptárkőnek az olyan sziklát, kőtornyot nevezzük, amelybe hajdan kis fülkéket faragott az ember. Hazánkban eddig több mint félezer fülkét mértek fel.

A fülkéknek jellegzetes, felül elkeskenyedő alakja van, átlagosan 60 cm magasak, 30 cm szélesek és 25-30 cm mélyek, és nagy részükön jól látszik a peremen körbefutó keret, ami arra utal, hogy a fülkéket lefedték.

A kutatók a vájatokat gondolták már méhkaptároknak, államalapítás korabeli urnatartóknak, sírhelyeknek, de egyik feltevést sem támasztja alá hitelt érdemlően írott, történeti forrás vagy régészeti lelet. A legújabb elmélet szerint a befaragások elképzelhető, hogy a Bükkalja térségében élő ősi népcsoportok kultikus bálványtartó fülkéi, oltárkövei lehettek, s kialakításukat folyamatosan végezhették i. u. 400 és 1500 között. A kaptárköveket 2014-ben országosan védetté nyilvánították, 2016 óta a bükkaljai kőkultúra részeként a hungarikumok listáját is gazdagítják.

Hol bukkanhatunk a titokzatos fülkés sziklakúpokra?

Ha valaki kedvet kapna a magyarországi kaptárkövek felkereséséhez, bőven válogathat a helyszínek között, mivel eddig 56 lelőhelyen 104 sziklaalakzaton 564 fülkét számoltak össze. A kaptárkövek leglátványosabb és legváltozatosabb lelőhelye kétség kívül a Bükkalja. Eger határában (Nyerges-hegy, Mész-tető, Cakó-tető), Cserépváralja környékén (Mangó-tető – Nagykúp, Furgál-völgy, Csordás-völgy) lelhetők fel, de ezeken kívül Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Ostoros, Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Tibolddaróc és Kács határában is találunk belőlük. Szomolya mellett a Vén-hegy pedig tökéletes kedvcsináló a rejtélyes sziklakúpokhoz. Egy kisebb csoport Pest megyében is van – a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben.

Cikkajánló