Klein Dávid feladta az Everest megmászását

Megint nem kedveztek az égiek a hegymászónak: nyolcadjára is vissza kellett fordulnia az időjárási körülmények miatt a Mount Everestről.

Szerző:
MTI
Fotó:
facebook.com/everestexpedicio2017
2017. május 29.

Megint nem kedveztek az égiek a hegymászónak: nyolcadjára is vissza kellett fordulnia az időjárási körülmények miatt a Mount Everestről.

Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára. Az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás miatt azonban Klein a két filmes serpával együtt 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedett a négyes táborba múlt héten pénteken. Egy nappal előtte társa, Suhajda Szilárd már visszafordult, mert rosszul lett.

 


Az expedíció ezzel véget ért, ebben a szezonban több kísérletre a várható időjárási körülmények, valamint a Khumbu-jégesésen felállított létrák közelgő lebontása miatt nem lesz lehetőség. Stefano Favaro, az expedíció menedzsere közleményében hangsúlyozta, hogy a két mászó teljesítménye példaértékű, mindent megtettek a vállalkozás sikere érdekében, „tökéletes fizikai és mentális állapotban”, felkészülten érkeztek a Mount Everest alaptáborába, ám „az idei szezonban nehéz időjárási körülmények fogadták az expedíciót”.

 


Eddig mintegy hétezren jutottak fel a helyiek által Csomolungmának nevezett, 8848 méteres hegy tetejére a Himalájában, de kétszáznál is kevesebben vannak azok, akik oxigénpalack nélkül értek fel a csúcsra. Klein Dávid többször is próbálkozott ezzel, legutóbb 2014-ben.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újabb magyar expedíció indul az Everestre

A K2 megmászására készül Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Fókuszban a magyar hegymászás 50 éve

Klein Dávid oxigénpalack nélkül mászta meg az Annapurnát

Klein Dávid a második magyar, aki meghódította a Manaszlut

Cikkajánló