Kóbor szirti sas a Dél-Alföldön

Az alföldi pusztákon ritkán látott hegyvidéki madár valószínűleg a Bihar-hegységből vagy a Kárpátokból érkezett hozzánk, és vélhetően itt is fog telelni. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Csonka Péter / MME
2017. október 26.

Az alföldi pusztákon ritkán látott hegyvidéki madár valószínűleg a Bihar-hegységből vagy a Kárpátokból érkezett hozzánk, és vélhetően itt is fog telelni. 

Egy kóborló fiatal szirti sas (Aquila chrysaetos) tévedt a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa-Ecsegi-puszták részterületére. A szirti sasok - amint nevük is mutatja - a hegyvidékek madarai, az alföldi tájakon ritkán láthatjuk őket. Magyarországon idén öt pár foglalt revírt a Zempléni-hegységben. Szinte minden évben előfordul, hogy néhány kóborló példány a Dél-Alföldön tölti a telet. Egy ilyen fiatal tojó bukkant fel a Dévaványa térségében.

 


Illusztráció


A madarat először október 20-án, területellenőrzés közben fedezték fel a nemzeti park munkatársai. Ezen a szép napsütéses napon többféle ragadozó madár (parlagi és rétisasok, egerészölyvek, vörös vércsék és kerecsensólymok) légfürdőztek a termikekben. Amikor az idő komorabbá vált, és a madarak leszálltak a fákra, akkor fedezték fel a fiatal tollruhás szirti sas tojót - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

A Dél-Alföldön felbukkanó, kóborló szirti sasok valószínűleg a Bihar-hegységből vagy a Kárpátokból érkeznek hozzánk. Rendszerint egész télen itt maradnak, s általában nincsenek egyedül, egy-két további példány is csatlakozik hozzájuk. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 forint egyedenként.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Celeb lett a magyar sas Hollandiában

Sikeres hazai sasmentések

Gyűrűt kapnak a sasfiókák

Sasmenedék a Kárpát-medencében

 

Cikkajánló