Költésbe kezdtek a cserebökényi gulipánok

Sajnos március óta nem sok csapadék esett, így félő volt, hogy kevés gulipán és gólyatöcs fog költeni a Körös-Maros Nemzeti Park részterületén.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. május 27.

Sajnos március óta nem sok csapadék esett, így félő volt, hogy kevés gulipán és gólyatöcs fog költeni a Körös-Maros Nemzeti Park részterületén.

Mindkét faj a sekély vizű, szikes tavakat, időszakos vízállásokat kedveli, ezért az eső mennyisége nagyban befolyásolja a költőállomány nagyságát. Azokban az években, amikor kevesebb a csapadék, szinte kizárólag a korábbi szikkasztók és lecsapolt tavak biztosítanak megfelelő körülményeket a költéshez – olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán.

A Cserebökényi-pusztákon február végén, március elején elég csapadék hullott, de ezután, egészen május közepéig sok helyen alig 30 mm eső esett, és a korábban kialakult, sekély vizű élőhelyek kiszáradtak. Ezért örültek annyira a nemzeti parki szakemberek, amikor kiderült, hogy a területen mégis 16 pár gulipán kezdett költésbe május 20-ig. Május közepén kikeltek az első fészekaljak. A gulipán egyébként egy talajmélyedésbe rakja a tojásait, általában összesen négyet, és ezekből 22-24 nap múlva kelnek ki a fiókák. Ezután 35-42 napig gondozzák őket a szüleik.

Ami a gólyatöcsöket illeti, május közepéig sok pár még csak foglalta a területet. A szikes medrekben maradt tocsogók szélén néhány pár kis lile is költött, az első lilefiókák már ki is keltek. A nemzeti parkosok többször elvégzik a felmérést, hogy minél pontosabb képet kapjanak a költőpárok számáról.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló