Korán kezdtek költésbe az erdei fülesbaglyok, ilyen cukik a kis fiókák – Videó

A tavalyi év utolsó negyedéve igen kedvezően alakult a hazai fülesbaglyok számára. Dombóvár belvárosában sikerült egy korán világra jött példányt lencsevégre kapni.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. március 1.

A tavalyi év utolsó negyedéve igen kedvezően alakult a hazai fülesbaglyok számára. Dombóvár belvárosában sikerült egy korán világra jött példányt lencsevégre kapni.

Ez a felvétel még február 22-én készült Dombóvár belvárosában egy 4-5 hetes erdei fülesbagoly-fiókáról, ami azt jelenti, hogy a szülő madár valamikor tavaly karácsony környékén kezdhette el a költést – olvasható a Magyar Madártani Egyesület bejegyzésében. A felvételen jól megfigyelhető aranyos kis tollas egy tuján csücsülve hívogatja vékony hangján táplálékot hordó szüleit.

A tavaly év végi kedvező feltételek miatt az erdei fülesbaglyaink egy része országszerte költésbe kezdett. A Magyar Madártani Egyesülethez már január első napján hír érkezett egy kb. 3-4 hetes erdei fülesbagoly-fiókáról, amit Mezőhegyes belterületén figyeltek meg, nem sokkal később pedig Tiszaújvárosból jelentettek feltehetően október végén, november elején tojásként világra jött fiókákat.

A jelenség ritka, de nem egyedi, ugyanakkor természetesnek mondható. Időnként az élelmet biztosító kisrágcsáló-állomány robbanásszerű emelkedése (ilyen volt a tavalyi is) kedvező feltételek biztosít a madaraknak, melyek egyes példányai ezért az őszi és téli időszakban is költésbe kezdenek.

Nem kell feltétlen aggódni
Gondolhatnánk, hogy a téli környezet túl nagy kihívás jelent korán érkezett kis baglyoknak, azonban a baglyok utódai tollasként kelnek ki a tojásból, az első hetekben pedig - különösen hidegebb időben - a tojó folyamatosan rajtuk ülve melengeti őket, miközben a hím az egész családot eteti. Veszély inkább a nagyobb fiókákra leselkedik, akik kevésbé tudnak elrejtőzni a ragadozók elől a lombtalan ágak között. A keményebbre forduló tél sem kedvező: a hó mellé társuló hosszan tartó fagyos időszakban a fiatalok jelentős része elpusztul.

A Magyar Madártani Egyesület arra kéri a madárbarátokat, hogy aki korai költést tapasztal, az ossza meg az adatokat az erdei fülesbagoly állomány országos felmérését segítő oldalunkon.

KIEMELT OLTALOM

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel ez az erős területhűséggel jellemezhető, széles elterjedésű bagolyféle - besorolása LC (Least Concern), azaz a „legkevésbé aggasztó helyzetű”. Ha még többet szeretnél olvasni erről a különleges madárfajról kattints erre a cikkünkre.


Cikkajánló