Közel embermagasságú a Barcs közelében élő páfrányfaj

Nagyon ritka és nagyon nagy hazánk egyik legkülönlegesebb páfrányfaja, a királyharaszt. A fajra 1978-ban bukkantak rá először a Barcsi-borókásban. Most az eddig ismert élőhelyének közelében újabb állományt találtak.

Szerző:
Turista Magazin
2020. december 14.

Nagyon ritka és nagyon nagy hazánk egyik legkülönlegesebb páfrányfaja, a királyharaszt. A fajra 1978-ban bukkantak rá először a Barcsi-borókásban. Most az eddig ismert élőhelyének közelében újabb állományt találtak.

A fokozottan védett királyharaszt (Osmunda regalis) hazánkban csak Barcs közelében él, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. A növényfajra először 1978-ban bukkantak rá, megtalálása a II. világháború óta az egyik legjelentősebb növénytani felfedezés a Kárpát-medencében. Külön érdekesség, hogy megtalálói nem botanikusok voltak, hanem egy középiskolai természetvédelmi tábor résztvevői. Ahogy arról a DDNPI honlapja beszámol, nemrégiben újabb töveket találtak, az eddig ismert élőhelytől mindössze 500 méterre.

A faj leginkább a lápos, mocsaras, pangó vizű, magas páratartalmú területeket kedveli, ahol árnyékadó fák élnek. A kifejlett növény magassága meghaladja az 1métert, de akár 1,5 méternél is magasabb lehet. Mérete mellett másik jellegzetessége, hogy spóratartói nem a levelek fonákján vannak, hanem a növények felső levélrészei alakulnak át sporangiumhordozókká, amelyek éréskor rozsdabarna színűvé válnak.

A királyharaszt spórái zöldek, a kedvezőtlen környezeti viszonyokat, például a hosszú szárazságot nem viselik el, amint lehullanak, csírázni kezdenek, ezért is kötődik e növényfaj speciális élőhelyekhez. Ideális körülmények között hosszú ideig, akár 50 évnél tovább is élhet.

„A most megtalált, 22 zsombékból álló csoport egy nyíres, kései meggyel fertőzött területen található. Az állomány nagy része még fiatal, de van néhány idősebb, spórát termő növény is. Az új lelőhelyen jelenleg is tart az invazív kései meggy állományainak visszaszorítása, amellyel több fényt tudnak biztosítani a királyharaszt számára, így itteni állománya is megerősödhet” – írja a DDNPI honlapja.

A Barcsi-borókás a királyharaszt mellett számos egyéb ritka, védett növényfajnak is otthont ad. A különböző tőzegmohafajok mellett tarajos pajzsika, fűzlevelű gyöngyvessző és békaliliom is él itt. Az élőhely sokféleségét mutatja, hogy a területen 700-nál is több növényfaj, közel 3000 gerinctelen és mintegy 230 gerinces állatfaj fordul elő.

Forrás: www.ddnp.hu, www.termeszetvedelem.hu, molnar-v-attila.blogspot.com


Cikkajánló