Közel száz fecskefészket vertek le egy gyárépületről

Tegnap bejelentés érkezett a Mályi Madármentőkhöz, hogy egy gyár területén, ahol rengeteg fecskefészek van, az egyik épületről száz fészket levertek.

Szerző:
Turista Magazin
2022. április 22.

Tegnap bejelentés érkezett a Mályi Madármentőkhöz, hogy egy gyár területén, ahol rengeteg fecskefészek van, az egyik épületről száz fészket levertek.

A madármentők az illetékes nemzetipark-igazgatóság és kormányhivatal szakembereivel mentek ki a helyszínre. A gyár több épületén is sok-sok ép fészket láttak, az egyik irodaépületnél azonban munkások dolgoztak egy emelőkocsiról, a falon pedig látszott a levert fészkek nyoma. A kormányhivatal munkatársa azonnal leállította a munkát, és megkezdte a hatósági eljárást- olvasható a Mályi Madármentő Állomás posztjában.

Az ott dolgozók beismerték, hogy valóban eltávolították a fészkeket, mert azok állításuk szerint balesetveszélyessé tették az épületet, ugyanis a homlokzati stukkók meglazultak. Ahogy a mályi madármentők írják, fecskéket még nem láttak a környéken, így állatok szerencsére nem sérültek meg.

Ezen a gyárépületen egyébként még van közel 400 fecskefészek, a többi épületen még 100-150, ezek sértetlenek.

A kormányhivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője a 24.hu-nak elmondta, a gyár helyszínét azért nem nevezik meg, mert – ugyan nem függenek tőlük, mint senkitől sem egyébként – nem szeretnék, hogy az egész ország rájuk szálljon. A cég a hibáját elismerte, a további beavatkozásokat megszüntette az érkező fecskék védelmében.

A hatályos jogszabályok értelmében a védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen.

Hogy mit tehet az, aki fecskefészkek leverését tapasztalja, azt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy alapos cikkben szedte össze, amit ide kattintva tudtok elolvasni.

Cikkajánló