Különleges búvár landolt Sonkádon

A közelmúltban érdekes kinézetű madár érkezett egy sonkádi család udvarára. A ritka vendég a sarki búvár volt, akit pár napos lábadozás után a szakemberek szabadon engedtek. 

Szerző:
hnp.hu
Fotó:
Habarics Béla / hnp.hu
2018. december 12.

A közelmúltban érdekes kinézetű madár érkezett egy sonkádi család udvarára. A ritka vendég a sarki búvár volt, akit pár napos lábadozás után a szakemberek szabadon engedtek. 

A madár kissé kábultan bolyongott az udvarban, ezért a meglepett háziak befogták, és dobozba helyezték - számol be a nem mindennapi esetről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

 

 

Majd egy segítőkész sonkádi lakos közreműködésével a jövevény a nemzetipark-igazgatóság egyik munkatársához került, aki beszállította a cégénydányádi tájegységközpontba. A Természetvédelmi Őrszolgálat ornitológusa megvizsgálta a madarat, kiderült, hogy egy öreg, részben még nászruhát viselő, sarki búvár (Gavia arctica), mely a Felső-Tisza-vidékén ritkán megfigyelhető faj.

 

 

A befogott búvár jó kondícióban volt, a szerencsétlen leszállás ellenére nem sérült meg. Rövid lábadozás után egyedi azonosító gyűrűt kapott, majd Szatmárcseke közelében a Tiszánál a szakemberek szabadon engedték A madár gyorsan a folyó sodorvonalába úszott, tollászkodott és nevéhez illően többször le is bukott a víz alá. Így a „búvármentés” szerencsésen végződött.

 

Sarki búvár (Gavia arctica)
A sarki búvár Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Hazánkban nem fészkel, ősszel és tavasszal főként nagyobb vizeinken jelennek meg vonuló, telelő egyedei. Észak-Amerika és Eurázsia északi tájain, lassú vízfolyások, tavak, tengeröblök fészkelője.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ilyen madarat se nagyon láttak még Magyarországon

Mindent a nálunk lazuló lazúrcinegéről 

Téli madáretetés, mivel, hogyan és mikor? 

 

Cikkajánló