Különleges kisvasúti utazás fotósoknak

Egyedülálló programmal készül november utolsó hétvégéjére a Zempléni-hegység mélyébe a pálházi erdei vasút: két év után ismét tehervonat hozza a fát, méghozzá kifejezetten a fotósok kedvéért.

Szerző:
Gulyás Attila / Északerdő Zrt.
2019. november 21.

Egyedülálló programmal készül november utolsó hétvégéjére a Zempléni-hegység mélyébe a pálházi erdei vasút: két év után ismét tehervonat hozza a fát, méghozzá kifejezetten a fotósok kedvéért.

Hazánk egyik legrégibb erdei vasútját a legtöbben tavasztól őszig működő, nosztalgikus közlekedési eszközként ismerhetik, amely Pálháza központjából a kilenc kilométerre lévő Rostallóig szállítja a kirándulókat, áthaladva többek közt a festői Kishuta falun és az erdők mélyén lévő Kőkapu alagútján.

Az Északerdő Zrt. által üzemeltetett vasút eredetileg számos társához hasonlóan az erdőben kitermelt fa szállítására épült, de az elmúlt negyven évben már csak személyvonatok közlekednek rajta.

A vasút öreg, mára muzeális korúvá vált teherkocsija közül azonban néhány példány megúszta a selejtezést.

Amellett, hogy a pálya fenntartási munkái során segédkeznek, 2017-ben egy különleges alkalom erejéig eredeti feladatukat is visszakapták.

Ekkor indult az első, úgynevezett fotótehervonat, nosztalgiára vágyóknak, felfedezőknek, de elsősorban fotósok kedvéért. A régi idők hangulatát idéző különvonat Pálháza és Rostalló között, tehát a teljes vonalon végigment, az út során számos fotómegállással a vonal leglátványosabb helyszínein. A különleges szerelvény november 30-án ismét útnak indul.

A fotómegállások az eddigiekhez hasonló koreográfia szerint történnek majd: a fotósok a szervezők irányítását követve szállnak le, majd állnak fel az előre eltervezett – ritkábban útközben megszavazott – helyeken. Természetesen lehet és érdemes máshonnan is fotózni, az egyetlen szigorú íratlan szabály, hogy folyamatosan figyeljünk a többiekre, és kifejezett kérés nélkül ne kerüljünk mások látómezejébe. A rendelkezésre álló idő függvényében a fotómegállások lehetnek feszes menetrendű, gyors kattintások, és egész órás piknikezések is – a lényeg, hogy a személyzet kérésére mindenki időben visszaszálljon.

A tehervonat a vasútvonalon ma is használatos C-50-es mozdonyból, rönkszállító truck-párból (ez lényegében két, egymáshoz nem kapcsolódó forgóváz, amelyek a rajtuk lévő, hatalmas fatörzsek által válnak egy „teherkocsivá”) és fával rakott „Jah” sorozatú nyitott teherkocsiból áll majd. A fotósokat a menetrend szerinti forgalomban használatos, zárt „Bak” sorozatú személykocsik szállítják.

A vonatozásra előzetes jelentkezés szükséges, legkésőbb november 26-ig, a kisvasut@eszakerdo.hu ímélcímen. A részvételi díj 4000 Ft/fő. További fontos információk a program részletes kiírásában.


Cikkajánló