Különleges, kör alakú szentélyek Magyarországon

A kerektemplomok mindig egyedülálló hangulatot adnak a tájnak. Talán, mert a kör az egyik legmisztikusabb alakzat, a tökéletesség és a teljesség szimbóluma. Összeállításunkban olyan hazai körtemplomokat mutatunk be, amelyek nemcsak egyszerűségükben a legszebbek, de tökéletes célpontjai is lehetnek egy kirándulásnak.

Szöveg:
Fotó:
Gulyás Attila / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. március 1.

A kerektemplomok mindig egyedülálló hangulatot adnak a tájnak. Talán, mert a kör az egyik legmisztikusabb alakzat, a tökéletesség és a teljesség szimbóluma. Összeállításunkban olyan hazai körtemplomokat mutatunk be, amelyek nemcsak egyszerűségükben a legszebbek, de tökéletes célpontjai is lehetnek egy kirándulásnak.

Ösküi körtemplom

A Balaton közelében, a Bakony lábánál, a 8-as út mellett lévő dombokon található az ország egyik legrégebbi temploma. Több szempontból is különleges, nemcsak kora, de formája is egyedivé teszi: Öskü körtemploma olyan, akár egy mese helyszíne. Érdemes útba ejteni egy bakonyi kiruccanás során, mert az országban páratlan látnivalónak számít.

Bár nem tudni, pontosan mikor épült, a tudósok a 11. századra teszik a keletkezését.

A korai román stílusú templom kör alaprajzú hajóján lőrésszerű ablakok nyílnak, és félköríves szentély csatlakozik hozzá.

Félgömbös-gerezdes zsindelytető fedi az épületet. Legátfogóbb kutatására és restaurálására 1976-ban került sor, ekkor tárták fel építésének szakaszait is, ami alapján ma már elfogadott tény, hogy a templom az Árpád-korban épült. Ekkor derült arra is fény, hogy hajója nem szabályos kör alakú, inkább ovális, átmérője pedig csaknem 7 méter. Belmagassága a kupolánál 8 és fél méter.

Ma már csak ünnepi alkalmakkor használják a templomot: Keresztelő Szent János napján, azaz június 24-én, augusztus 19-én vagy 20-án pedig Szent István király tiszteletére tartanak misét. A templom előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Megközelítés

Akár Budapest–Székesfehérvár, akár Veszprém felől érkezünk busszal, az Öskü, Szabadság tér megállónál kell leszállni. A buszról leszállva az Önkormányzat épületét megkerülve érjük el a Mecset utcát. Balra fordulva már látjuk is a templom kupolás tetejét. Kb. 250 méter múlva elérjük a templomhoz vezető lépcsőt. Ha gépkocsival érkezünk, akkor a templom előtt a Mecset utcában letehetjük az autót.

Kallósd apró kerek temploma

A dombon álló kallósdi Szent Anna-templom a kevés ránk maradt hazai Árpád-kori körtemplomaink egyik legszebbike. A rotunda és környéke különleges hangulatú hely, mintha egy középkori fantasy film forgatási helyszínén járnánk.

A hófehér templom a kis zalai zsákfalu temetődombján áll. De mielőtt felmennék az épülethez, álljunk meg a Kossuth Lajos utca 16. szám előtt, ahol a kerítésen egy fadobozban találjuk a templom kulcsát.

Külön érdekességet ad a látogatásnak, hogy mi magunk nyithatjuk ki a 13. században emelt kápolna ajtaját.

Kő alapokon falai téglából épültek. Egyszerű, román stílusú külsejét hengeres faloszlopok tagolják. A rotunda közel hat méter átmérőjű, kupolával fedett térből áll, amelynek keleti oldalához félkör alaprajzú szentély kapcsolódik.

Bent sima, puritán fehér falak fogadják a látogatót.

Berendezés szinte alig, néhány szentkép a falon, asztalnyi oltár, pár keskeny pad, a kis templom mégis ünnepélyes.

A hajófalon körben hat csúcsíves ülőfülke található. A bejárat felett tölcsérbélletes ablakok bocsátják be a fényt.

Nemcsak a templombelső csendjében és nyugalmában érdemes tíz-húsz percet elidőzni, de ajánlott kívülről is körbejárni a kápolnát. Megéri itt elcsípni a naplementét. Talán tavasszal és ősszel a legszebb, de bármely évszakban nehéz elszakadni a helytől. Kallósd ékessége egész évben ingyenesen látogatható, adományokat viszont elfogadnak.

Megközelítés

A Zalaszentgrót és Kehidakustyán között ritkán közlekedő buszról a Kallósd, bolt megállónál szálljunk le. A buszmegállóból a Temető utcán érjük el a dombon álló templomot (320 m). Gépkocsival érkezők a Temető utca végén ingyenes parkolhatnak.


Balatonfüred rotundája

A város jelképévé vált körtemplom 1841–46 között épült, klasszicista stílusban, Fruman Antal győri építész tervei alapján. A szép térhatású templom terveit a római Pantheon mintájára készítették. Főhomlokzatán nyitott előcsarnok van, amelynek háromszögű oromzatát négy jón oszlop tartja.

Belsejét rozettákkal díszített kazettás kupola fedi. Főoltárának képe Jézus Krisztus és a szamáriai asszony találkozását ábrázolja, a mellékoltáron Vaszary János 1891-ben készített Krisztus a keresztfán című festménye látható. 2023-ban a kör alakú templomot teljesen felújították, bejárati kapuját és oszlopait restaurálták. Altemplomát renoválták, és az épület új világítást is kapott. Egész évben szabadon látogatható.

Megközeltés

A távolsági buszról Balatonfüred, hajóállomásnál kell leszállni. A buszmegállóból a Jókai utcán felsétálunk kb. 100 métert, és előttünk lesz a templom. Ha gépkocsival érkezünk, érdemes a Huray utcai (ingyenes) parkolóban letenni az autót. A parkolóból lesétálunk a Honvéd utcáig, ott balra fordulunk, és az utca végén, szemközt már látjuk is a templom jellegzetes alakját.

Kissikátor körtemploma

Az Ózdhoz közel eső Kissikátor római katolikus körtemploma valószínűleg egy román kori rotunda alapjain épült fel 1764-ben. Különlegessége, hogy kör alakú mennyezetét festett fakazetták díszítik, amely amúgy is kevésbé jellemző katolikus templomokra, hát még a kevés számú körtemplomunkra.

Fakazettái között számos különleges darabot találunk, a hívő lelkek ókeresztény szimbólumait ábrázolótól, a kagyló motívumán át a legbájosabbig, a szemmel és orral ábrázolt holdsarlóig. A templom keletkezésének legendája Mária nevéhez kötődik: Havi Boldogasszony napján (augusztus 8.) állítólag kör alakban hullott a hó, s az égi jel tiszteletére épült meg a templom. A barokk hagymakupolás huszártornyocskával díszített, sátortetős templom a falusi építészet megkapó emléke. A templom bejelentkezéssel látogatható.

Megközelítés

Kissikátor község legegyszerűbben az Ózd – Domaháza közötti közútról leágazó bekötőúton közelíthető meg. Vasútvonal nem érinti, a legközelebbi vasútállomás Ózdon érhető el. Az Ózdról induló távolsági buszról Kissikátor Kultúrház megállónál kell leszállni. A buszmegállótól a Táncsics úton a falu temetőjéig gyalogolunk, ahol a körtemplom áll.


Szilvásváradi református kerektemplom

A szilvásváradi dombon magasodó hófehér református templom kör alakjával, nagyságával és klasszicista stílusával egyedülálló műemlék Magyarországon. 2014-ben újították fel, amelyeknek köszönhetően a templom kívül-belül megszépült.

A körtemplomot a település egykori földbirtokosa, gróf Keglevich Miklós emeltette az 1840-es évek elején. A szájhagyomány szerint eredetileg katolikusnak szánta a templomot, de miután az egri érsekkel nézeteltérésbe keveredett, fricskaként a református egyháznak adományozta az épületet. 1865-ben a körtemplom harangtornyot is kapott.

Az építmény nemcsak külső méreteivel, dór oszlopaival, a főhomlokzat előtti nyitott oszlopcsarnokával, de belső terével is lenyűgöző.

A fehér belsőt 16 oszlop teszi ünnepélyessé, melyek egyben a kör alakú karzatot is tartják. Hétvégén előzetes egyeztetés alapján látogatható. Istentisztelet minden vasárnap 9.30-tól.

Megközelítés

Az Eger–Szilvásvárad vonalon közlekedő vonatokról Szilvásvárad-Szalajkavölgy megállóhelyen kell leszállni. A helyközi autóbuszjáratokról Szilvásvárad, Miskolci út 28. megállóhelyen célszerű leszállni. Ha gépkocsival érkezünk, akkor a vasútállomáshoz legközelebb az erdészeti fizető parkolóban lehet megállni (de a település szinte összes parkolójában fizetni kell a megállásért).






Cikkajánló