Lassan kirepülnek a „kis” fekete gólyák

Mi különbözteti meg a kirepülés előtt álló feketególya-fiókákat a felnőtt példányoktól?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Soós Gábor / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2023. augusztus 9.

Mi különbözteti meg a kirepülés előtt álló feketególya-fiókákat a felnőtt példányoktól?

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság három fiatal fekete gólyáról rakott fel képet a Facebook-oldalára. A madarak láthatóan jól fejlettek, egészségesek és hamarosan készen állnak a kirepülésre és az azt követő hosszú vándorútra, Afrikába – írják.

Szüleiktől már csupán a csőrük színe különbözteti meg őket – az övék sárga, míg az idősebb gólyáké piros. A madárnak egyébként hároméves kora körül – amikor ivaréretté válik – változik meg a csőrszíne.

A nemzetipark-igazgatóság a gólyafiókák pontos „lakhelyével” kapcsolatban természetesen nem oszt meg információt, de azt elárulják, hogy műfészekben nevelkednek. Az eredeti fészek még 2019-ben leszakadt, ezért 2020-ban új műfészket építettek a gólyáknak, amit 2021 óta használnak.

A fekete gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Magyarországon emelkedni látszik a faj hazai állománya, de az élőhelyek megszűnése és a klímaváltozás miatt a fekete gólya továbbra is veszélyben forog, ezért a szakemberek folyamatosan monitorozzák a fészkeket és a költéseket, vigyáznak az élőhelyekre és elvégzik a szükséges természetvédelmi beavatkozásokat.

Cikkajánló