Lavina sodort el 12 turistát a Magas-Tátrában

A szerencsés kimenetelűnek mondható baleset még a múlt hétvégén történt a Menguszfalvi-völgyben. Feltehetőleg a turisták idézték elő a hócsuszamlást.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2023. március 16.

A szerencsés kimenetelűnek mondható baleset még a múlt hétvégén történt a Menguszfalvi-völgyben. Feltehetőleg a turisták idézték elő a hócsuszamlást.

A deszkalavina 10 sítúrázót és két gyalogos turistát sodort el március 11-én – olvasható a magas-tatra.info.hu oldalon. Egy 12 fős sítúrázó csoporttól érkezett segítségkérés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS), akiket Poprádi-gerincen (Popradský hrebeň) található Alsó-Poprádi-csorba (Nižná Popradská štrbina) alatti vályúból elinduló lavina sodort magával a Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) irányába.

Az Alsó-Poprádi-csorba alá megérkező csoport a keskeny és meredek vályút alkalmasnak találták a felmenetelre és a leereszkedésre is, ezért elhatározták, hogy addig mennek felfelé – egymástól biztonságos távolságot tartva –, amíg a körülmények ezt lehetővé teszik. A vályú felénél tartottak, amikor a hótömeg megmozdult alattuk, és a csoport kilenc tagját magával sodorta a völgy irányába. A sítúrázó csoport tizedik tagja a lavinamezőn kívül tartózkodott, de a lavina elsodorta a két gyalogos turistát is, akik a síturisták alatt haladtak.

Mi az a deszkalavina?

Deszkalavinának nevezzük, ha különböző hórétegek rakódnak egymásra, és a gyenge réteg mentén a felette táblába összeállt hó elmozdul. A repedések mentén elváló „deszka” lényegében egységes tömbként indul meg a hegyoldalon, és csak később töredezik kisebb darabokra. A keményebb táblák vonatként gázolnak el mindent, ami az útjukba kerül. Szerencsésnek mondhatja az a túrázó magát, aki egy éppen meginduló tábláról még van ideje lefutni.

Szerencsére nem történt tragédia
A lavina következtében a csoport három tagja mellkas-, térd- és lábszársérülést szenvedett, a többiek kisebb sérülésekkel megúszták a lavinát, amely szerencsére senkit sem temetett teljesen maga alá: nyolcan a felszínen maradtak, csak három személyt temetett el részben a hótömeg – olvasható a magas-tatra.info oldalon.

Ahogy a portál írja, a csoport tagjai közül senki sem látott leszakadást, ezért nem teljesen egyértelmű, hogy spontán vagy külső hatásra elinduló lavina történt-e? A 300 méter hosszú lavinamezőt feltehetően mégis a túracsoport válthatta ki, akik túlzottan megterhelték a 35°-ról 40-45°-ra emelkedő lejtő hórétegét, a fokozott feszültség pedig lavinát idézett elő.

Cikkajánló