Ma van a túlfogyasztás világnapja

Ez azt jelenti, hogy már nyár közepén elhasználtuk a bolygó egy évre elegendő erőforrásait.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2022. július 28.

Ez azt jelenti, hogy már nyár közepén elhasználtuk a bolygó egy évre elegendő erőforrásait.

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása idén július 28-án lépi át azt a szintet, amelyet a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni – adta hírül a WWF. Ez a nap egyre korábban jön el: míg 1970-ben még december 23-án értük el ezt a határt, 2018-ban már augusztusra esett, most pedig még nem is telt el a július, és máris felültük a Föld éves erőforrásait. Magyarország ráadásul különösen pazarló: ha mindenki úgy élne, mint mi itthon, akkor 5 hónap alatt fogytak volna el.

A világ mai élelmiszerellátási rendszere fenntarthatatlan, az élelmiszertermelési, -feldolgozási és -szállítási gyakorlatok gyorsítják az éghajlatváltozás ütemét:

a biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százalékáért, a folyóinkból és tavainkból származó édesvízkivétel 70 százalékáért felelősek.

Nemcsak a kormányok és a vállalatok, de az egyének is tehetnek azért, hogy az ember és a természet harmóniában legyen, például a húsfogyasztás mérséklésével, a helyi, szezonális, kistermelőtől származó alapanyagok preferálásával, az élelmiszerpazarlás és a hulladék csökkentésével. Az otthoni energiafelhasználással még inkább hadilábon állunk. A WWF azt tanácsolja, hogy válasszuk a tömegközlekedést, kerüljük a repülést, csökkentsük a vízfogyasztást.

A WWF Magyarország hazai adatokra épülő mobilalkalmazásával, a WWF Léptem segítségével kiszámolhatjuk az ökológiai lábnyomunkat, és konkrét tippeket is kapunk annak mérséklésére.

Cikkajánló