Tudástár

50 éve ünnepeljük a Földet, itt az ideje, hogy vigyázzunk is rá

Fél évszázados a világméretű Föld napja mozgalom, amely idén sem marad el, csak a járvány miatt kicsit átalakult és a digitális térbe költözött.

Szöveg:
2020. április 22.

Fél évszázados a világméretű Föld napja mozgalom, amely idén sem marad el, csak a járvány miatt kicsit átalakult és a digitális térbe költözött.

1969 januárjában a kaliforniai Santa Barbara partjainál 13-16 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe, miután megsérült egy olajfúró torony. Gaylord Nelson, Wisconsin állam demokrata szenátora ezután kezdeményezte, hogy szervezzenek egy országos eseményt, amellyel felhívhatják a figyelmet a levegő és vizek szennyezésének problémájára.

1970-ben az első Föld Napja bázisát az egyetemisták jelentették, és maga a fő szervező is egy harvardi egyetemista, Denis Hayes volt. Az eseményt, amelyen 20 millió amerikai vett részt, a modern környezetvédelmi mozgalmak születésnapjának is tartják. Magyarország 1990-ben az elsők között csatlakozott a nemzetközivé vált Föld napjához, amit ma már több mint 190 országban ünnepelnek.

1970 óta sok minden változott. Egyre több környezetvédelmi szervezet alakult, egyre messzebbre hallatszik a hangjuk, és napról napra nő a Földért aggódók és tenni akarók száma. De még mindig nem vagyunk elegen és nagyon sok a tennivaló.

Az elmúlt 50 évben a bolygó egyre betegebb lett.

1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el a bolygó színéről, a Föld vizes élőhelyeinek 87 százaléka elpusztult, a gerinces fajok populációi 60 százalékkal csökkentek, a korallok felét elveszítettük, a becsült adatok szerint a tengeri madarak 90%-ának gyomrában műanyagdarabok találhatók. Sajnos hosszan lehetne folytatni a sort, bármely területet nézzük is, a számadatok sokkolóak.

Mindezek eredője pedig az emberiség túlfogyasztása, pazarló életmódja, amit a „mindig többet”, a „mindig jobbat”, a „mindig újabbat” elvek vezérelnek. 2019-ben július 29-én elértük a Túlfogyasztás napját, vagyis hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. 1970-ben ez a nap még december 23-ára esett. Európa és benne Magyarország a világátlagnál is rosszabbul teljesít. Úgy élünk, mintha 2,2 Földünk lenne. Pedig nincs.

Szóval, van mit rendbe tenni, és ebben mindenkire sok-sok feladat vár.

Az idei Föld napja nagyon más, mint a többi, a koronavírus-járvány nyilvánvalóvá tette, mennyire sebezhetőek vagyunk. Most sehol nincs lehetőség a tömegrendezvények megszervezésére, így a Föld Napja, amelynek fő témája a klímaváltozás elleni küzdelem, idén az online térbe költözött.

Az eseményekkel kapcsolatban itt és itt érdemes nézelődni.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

- kérdezi a mozgalom jól ismert jelmondata, utalva arra, hogy milyen sokat számít az egyéni felelősségvállalás. De nagyon jól tudjuk, hogy egyetlen nap kevés, a legjobb az lenne, ha úgy élnénk, hogy minden nap a Föld napja lenne, ha minden nap tennénk valamit, amivel segíthetjük a bolygó gyógyulását.

Az 50. évforduló alkalmából a NASA egy rövid videóban visszatekintett az elmúlt évtizedekre, és arra, hogyan lett egyre több tudásunk és egyre élesebb képünk törékeny otthonunkról, a Földről.


Cikkajánló