Madárkavalkád a nyárutón a Simotai-mocsárban

Bár már a Körös-Maros Nemzeti Park említett mocsara is szárad, még mindig rengeteg madarat figyelhetünk meg a területén.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock
2019. szeptember 10.

Bár már a Körös-Maros Nemzeti Park említett mocsara is szárad, még mindig rengeteg madarat figyelhetünk meg a területén.

Nyár végére a mocsarak legtöbbje kiszárad, néhányban viszont ilyenkor is marad víz. A Biharugra és Zsadány között található Simotai-mocsár azért jó élőhely, mert a közelében tinógulyát is legeltetnek, így sok szerves anyag eltűnik, ezáltal pedig jelentősen javul a minősége - tudhatjuk meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldaláról.

 

Sárszalonka (Illusztráció)

 

Vízityúk és fiókái (Illusztráció)


A Simotai-mocsár is leszáradóban van jelenleg, de több, változó vízmélységű szintre tagolódik, ennek köszönhetően pedig sokféle madárfaj számára nyújt táplálékot. A víz melletti fövenyen sárszalonkák turkálnak, vízityúk-fiókák szaladgálnak. A sekély vizű részeken réti és kormos cankókat lehet felfedezni, a mélyebb területeken pedig kócsagok, kanalasgémek, szürke gémek, nyári ludak és récék keresgélnek táplálékot, és időnként fekete gólyák is látogatják a helyet.

 

Réti cankók (Illusztráció)

 

Nagy kócsag (Illusztráció)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ez a légykapócsalád nevezhetne a legesztétikusabb fészek címéért

Több mint száz partifecske költőhelyét mentették meg

A hős hetes - madarak veszélyes vándorúton

Mostantól te is követheted az első jeladós barna kányánk útvonalát

 

Cikkajánló