Ébredeznek a tátrai medvék

A nemzeti park őrei már találtak friss medvenyomokat, ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne térjen le a jelzett ösvényről.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2022. március 25.

A nemzeti park őrei már találtak friss medvenyomokat, ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne térjen le a jelzett ösvényről.

A Tátrában még mindig vastag a hóréteg, de egyre hosszabbodnak a nappalok és erősödik a felmelegedés, ami a medvékre is hatással van. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) őrei már több helyen bukkantak medvenyomokra – olvasható a magas-tatra.info oldalon. A Gąsienica-szécsen egy medvebocs friss nyomait észlelték, és lehetséges, hogy már a Tátra más részein is megjelentek a medvék. Különösen a síelőket és a síalpinistákat kérik, hogy mindig maradjanak a jelzett útvonalon. A medvék erőt gyűjtenek a téli álom után, ezért érzékenyek a zavarásra, csendre, nyugalomra van szükségük.

A hétvégén jó idő lesz, de aki a Tátrába indul, ne feledje, hogy 1700 méter felett elsőfokú lavinaveszély van érvényben. „A hótakaró lassan leülepedik és stabilizálódik, de a gerincek alatt még mindig vannak kisebb szélfútta hólerakódások, amelyekre érdemes odafigyelni, különösen akkor, ha a nap megsüti azokat” – fogalmaz az oldal. A hegység magasabb részein ezért speciális felszerelésre van szükség, illetve kellő tapasztalatra is. Hágóvas vagy csúszásgátló, illetve túrabot használata mindenképp javasolt.

Cikkajánló