Magyar fotósok nyertek díjakat a népszerű dubaji pályázaton

Ópusztaszeri bagoly és a kiskunsági szikes tavakról készült kisfilm kápráztatta el a dubaji verseny zsűrijét. Kércz Tibor harmadik, Daróczi Csaba negyedik helyezett lett a HIPA nemzetközi fotó- és videópályázaton.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Kércz Tibor
Daróczi Csaba
Edwin Ong Wee Kee
2019. március 14.

Ópusztaszeri bagoly és a kiskunsági szikes tavakról készült kisfilm kápráztatta el a dubaji verseny zsűrijét. Kércz Tibor harmadik, Daróczi Csaba negyedik helyezett lett a HIPA nemzetközi fotó- és videópályázaton.

Oscar-díj színvonalú ünnepségen vehették át díjaikat a magyar fotósok a március 12-én tartott gálán, amit a két és fél éve megnyílt, 2000 fős nézőtérrel büszkélkedő Dubai Operában tartottak. Igaz, a szobrocskák helyett trófea és komoly pénzjutalom volt a nyeremény, amit egy profin megrendezett és kivitelezett teltházas gálaesten adtak át nekik. A Hamdan bin Mohammed Al Maktoum dubaji koronaherceg által alapított és patronált HIPA nemzetközi verseny a világ legnagyobb összdíjazású fotópályázata, melyen az idén 51 000 fotós 62 000 pályamunkával vett részt. Ennek tudatában nem meglepő, hogy maga a díjátadónak is rendesen megadták a módját. Csabával és Tiborral is sikerült beszélnünk, míg Dubajban voltak, így elmeséltek nekünk pár érdekességet a körülményekről, amit máris megosztunk veletek, de előbb nézzük meg díjazott munkáikat.

 

Kércz Tibor veszi át díját a Dubai Opera színpadán

 

A pályázatnak idén négy fotós és egy videós kategóriája volt, amiben bármilyen jellegű fotóval vagy videóval lehetett nevezni, így a dokumentarista képek mellett természetfotó is érkezett be szép számmal. A fotós kategóriák között minden évben van egy kiemelt témájú kategória is, ez idén a Hope/Remény volt, a többi három kategória pedig a Portfólió, Általános fekete-fehér fotó, Általános színes fotó volt. Videós kategóriája két éve van a versenynek, tavaly Time-lapse kisfilmeket vártak, idén pedig Aerial Photography, azaz légi felvétellel készült videókat. A versenyt nyolcadik alkalommal rendezték meg és eddig magyar fotósnak nem sikerült díjat szereznie. Nagy öröm, hogy ezúttal ketten is szépen szerepeltek. Kércz Tibor, aki ötödször indult a pályázaton, a fekete-fehér képek kategóriájában nyert harmadik díjat ezzel az Ópusztaszeren készített baglyos képével.

 

 

Tibor egyébként a díjátadó napján ünnepelte születésnapját, így ez egy igazán szép ajándék volt a számára.

 

A másik magyar díjazott a magyar természetfotózásban már ikonnak számító Daróczi Csaba lett, aki számos elismerése mellé épp a múlt héten vehette át hatodik alkalommal a Varázslatos Magyarország legjobb természetfotósának járó díjat. A HIPA pályázatán Csaba minden évben indult eddig és ezúttal a negyedik legjobb lett, de ő se számított arra, hogy videós kategóriában. Közösségi oldalán ki is emelte, hogy ezúttal nem fotóval, hanem egy a kiskunsági szikes tavakról készült drónvideójáért kapta az elismerést. A gyönyörű kisfilmet Adorján Zalán vágta és most ti is megnézhetitek:

 

 

Csaba nagy szerelme a Kiskunság, 25 éve lakik a Duna-Tisza közben és azóta járja és fotózza ezt a különleges adottságokkal rendelkező tájat. Homokbuckák, szikesek, lápos területek és gazdag élővilág jellemzi, amelyről tavaly novemberben jelent meg képes albuma fotóival és e gyönyörű vidékhez fűződő gondolataival. Sőt, egy teljes estés film is készülőben van a Kiskunságról, amiről már egy trailert is megnézhettünk korábban.

 

Daróczi Csaba veszi át megérdemelt díját

 

Mint minden nagy fotópályázat, a HIPA is választ egy kiemelt díjas legjobb fotót, ami a The Grand Prize kitüntető cím mellett 120 000 dollár jutalommal is jár. Idén ezt a malajziai fotós, Edwin Ong Wee Kee kapta ezért a képéért:

 

 

Kércz Tibor elmondta, hogy mint természetfotósok a fődíjról nem álmodnak, mert azon mindig emberábrázolás van vagy volt eddig. De ki tudja? Mivel a Föld természeti értékeinek ijesztő mértékű pusztulása, a környezetszennyezés és műanyag elképesztő mennyiségű jelenléte is az egyre inkább megoldandó világszintű problémák egyike lett, lehet, hogy hamarosan ehhez kapcsolódó természetfotók veszik majd át a terepet a hagyományos sajtófotóktól. A pályázatnak egyébként jövőre a Water/Víz lesz a fő témája, ami akár utalhat is erre az említett problémakörre.

 

A díjátadó előtt egy kis fotózkodás az Opera bejáratánál, Kércz Tibor

 

Daróczi Csabát lánya kísérte el az elegáns díjátadóra


Érkeznek az illusztris vendégek is a gálaestre

 

De most jöjjenek az ígért érdekességek a dubaji kiruccanásról. Csaba és Tibor is izgatottan várta az utat és hogy mi vár ott rájuk, és bizony kapkodták is az állukat a dubai fogadtatáson. Ahogy említettük, a pályázatot a dubaji koronaherceg patronálja, aki egyébként sok más jótékony célú kezdeményezést is támogat. Nem volt kérdés, hogy nagy felhajtás lesz, és hogy nagyvonalúan fognak kezelni minden járulékos költséget. Mind a díjazottak, mind a zsűri tagjai különleges figyelmet kaptak, egészen az odautazástól a hazaútig. Ők állták a repülőjegyeket, a szállást, ami természetesen luxus minőségű, és az étkezést is. Ottlétükre azoknak, akik nem beszéltek olyan jól angolul, külön tolmácsot is biztosítottak.


A díjátadónak komoly főpróbája is volt, ahol a résztvevők a színpadra lépést és a díjátvétel koreográfiáját gyakorolták. Még arra is odafigyeltek, hogy mindenkinek a nevét helyesen ejtsék majd ki az átadón, ezért minden díjazott esetén kétszer is rögzítették a saját maga által kimondott nevét, amit aztán a bemondónak gyakorolnia kellett.

 

Fotó a főpróbáról


A díjakat a Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és miniszterei adták át, a gálaest után pedig pazar fogadás várta a díjazottakat, ahol képeik előtti fotózkodás és érdeklődő beszélgetések folytak.
Egy 270 oldalas, gyönyörű albumot is kiadtak a finalisták képeiből, amit minden jelenlévő meg is kapott. A könyvben szereplő adatok szerint a mostani pályázatra 100 körüli magyar pályázó küldött be fotókat.

 

Az est résztvevői, így Csaba és Tibor is vörös szőnyegen vonulhatott be a díjátadóra

 

Gratulálunk a magyar díjazottaknak!

Ha szeretnéd megnézni a többi nyertes fotót is, a pályázat Instagram oldalán ezt megteheted. 

  

Kapcsolódó cikkek:

Üregi nyulakkal ugrott első helyre a legjobb magyar természetfotós

Válogatás a Varázslatos Magyarország legjobb fotóiból

Űrbéli tájak Magyarországról

Fókuszban a természet-Daróczi Csaba

Remekül szerepeltek a magyar természetfotósok a híres, spanyol fotópályázaton

Cikkajánló