Magyarország első vasalt útja Cseszneken

Hivatalosan is átadták a magyar via ferrátát.

Szerző:
Benecz "Paraferee" Ferenc
bakonytura.hu
Fotó:
Benecz "Paraferee" Ferenc
2013. augusztus 25.

Hivatalosan is átadták a magyar via ferrátát.

Az apró település fölé magasodik a több mint 700 éves vár romja, alatta pedig a sűrű erdőben ott lapul a Kőmosó-szurdok. Itt készült el, a három különböző nehézségű vasalt mászó útat magában foglaló via ferrata, amelyek kiépítésére a Csesznek és Környéke Egyesület 2012-ben 6 millió forintot nyert a Leader- pályázaton.

Az utak megálmodója, és kivitelezője Kovács Tamás volt. Munkáját Kovács Attila és Pál Vince ismert sziklamászók valamint Portik László kovácsmester segítették.

Az átadó ünnepségen Babcsán Gábor extrém hegymászó, oktató és szakíró tartott bemutató mászást, majd a megjelent vendégek és a cseszneki fiatalok is kipróbálhatták a bakonyi vasalt utakat.

A vasalt útról bővebb leírást és bemutatót a szeptemberi Turista Magazinban találtok majd!

 

 

 

más látnivalók a környéken
A Vasút utca és a Farkashegyi út kereszteződésénél, piciny gyalogúton vezet az út a Bakony talán legszebb sziklaképződményéhez, a Kőmosó-szurdokhoz. Évszázadok alatt a víz olyan völgyet vájt a sziklába, és olyan formákat alakított ki, amelyeket minden építész és formatervező csak irigyelni tudna. A természet olyan vad és csodálatos szeglete ez, melynél szebbet ember alkotni nem képes. Az egyik egy meredek feljáró tetején, kerek nyílással, belül egy nem túl nagy, majdnem kör alakú üreggel, az a "Kecske-barlang". A másik ezzel majdnem szemben, egy kürtő szerű keskeny nyílással nyílik. A nyíláson bebújva (csak elemlámpával) a magas üreg oldalán sárgás képződmény található. Ez a járat a hagyomány szerint egészen a vár ciszternájáig vezetett valamikor, ám ennek valóságalapja igen csekély. A Kőmosó szurdok végén a vár és a 82-es főútvonal közötti völgybe érünk. Ha a völgyben egyenesen továbbhaladunk a vár alatt, a Totya utcába érhetünk ki. A várnak ezen az oldalán nem lehet feljutni, ezért ne is kíséreljük meg megmászni ezt az oldalt, inkább a Totya utcából a Vár utcába érve induljunk fel.
 
Cikkajánló