Már hallhatjuk az erdei pintyek gyönyörű énekét

A tavasz egyértelmű jele, amikor a reggeli ébresztőt a hangos madárcsicsergés adja. Az egyik legjellegzetesebb ezek közül az erdei pinty éneke, amit ha eddig nem ismertél fel, cikkünkben meghallgathatod.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. március 6.

A tavasz egyértelmű jele, amikor a reggeli ébresztőt a hangos madárcsicsergés adja. Az egyik legjellegzetesebb ezek közül az erdei pinty éneke, amit ha eddig nem ismertél fel, cikkünkben meghallgathatod.

A kora tavaszi madárhangok közül az egyik legjellegzetesebb az erdei pinty hímjének éneke. Ez egy nagyon erőteljes hang, amely már messziről is jól hallható, így a tavaszi erdők egyik legismertebb madáréneke – olvashatjuk a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A Kis-Sárréten fekvő Vátyoni-erdőben például már jó eséllyel lehet őket hallani, de mivel az élőhely tekintetében nem válogatós, ezért a lakott területeken is sokfelé gyönyörködhetünk ebben a tetszetős külsejű, szép hangú madárban. Ha még nem tudnád megkülönböztetni a többi madár énekétől az erdei pinty trillázását, akkor ez a kis videó segíthet:

Az erdei pinty Magyarországon gyakori madár. Énekét nemcsak az erdős területeken, hanem a kisebb-nagyobb fasorokban, sőt városi parkokban, falusi kertekben is sűrűn hallhatjuk. Eredetileg tipikus erdőlakó madárfaj volt, de már régóta megkezdte térhódítását a lakott területeken is.

Már Herman Ottó is úgy emlegette, mint a parkok, kertek jellegzetes fészkelőjét. A téli időszakban az északról érkező példányok nálunk telelnek, a hazai állomány egy része viszont - a gyűrűzések és vizsgálatok tanúsága szerint -, a nyugat-mediterrán vidékekre vonul.

Az erdei pinty védett madár, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Február második felében valószínűleg az áttelelő és a korábban visszaérkező hímek énekét hallhattuk, mivel az ő feladatuk az, hogy revírt foglaljanak, azaz a később visszatérő tojókat már saját „birtokukon” tudják fogadni. A párok április közepe táján kezdenek költeni. Mesteri, mohával bélelt, kicsiny, meleg otthonukat különböző fafajok ágvégeire helyezik el.

A fiókanevelés időszakában az erdei pinty elsősorban rovarokat fogyaszt, és ezzel eteti fiókáit is. A fiókanevelés időszakán kívül elsősorban magevő, ezért a nálunk telelő példányokat gyakran láthatjuk a téli madáretetők környékén.

Cikkajánló