Már működik a tavi viharjelzés

Április 1-től október 31-ig tart a viharjelzési szezon. A tavainkat érintő, friss időjárási információk folyamatosan elérhetőek.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
123rf.hu
2019. április 2.

Április 1-től október 31-ig tart a viharjelzési szezon. A tavainkat érintő, friss időjárási információk folyamatosan elérhetőek.

A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett - olvasható a turizmus.comon. A szakemberek 24 órában követik a Balaton időjárását, amiről a met.hu honlapon és az OMSZ METEORA nevű mobilos alkalmazáson keresztül lehet tájékozódni. Az OMSZ a Velencei- és a Tisza-tó várható időjárásáról is készít előrejelzéseket.

 


Az elsőfokú viharjelzés (a helyszínen percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás) az erős, 40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti szélre, a másodfokú viharjelzés (percenként 90 villanás) pedig a viharos, 60 kilométer/órát meghaladó szélre figyelmeztet. A jelzéseket a szélerősödést megelőző fél-másfél órában adják ki.


A Balatont viharjelzés szempontjából három részre bontják: a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. A három helyen egy időben eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes, ott is a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.


A viharjelzés infrastruktúrájához automata meteorológiai állomáshálózat, meteorológiai műholdak és radarok, villámmérések, korszerű térinformatikai eszközök tartoznak, illetve az OMSZ nagy teljesítményű szuperszámítógépe. A Balaton körül tizenegy, a Velencei-tavon egy, a Tisza-tónál pedig három meteorológiai mérőállomás rögzíti az időjárási elemek állapotát.

 


A Balatonnál az időjárási elemeknek, főleg a szélnek nagy a tér- és időbeli változékonysága. Míg sokszor másodfokú viharjelzés esetén, az északi parton, a nádasoknál nincsenek viharos széllökések, néhány száz méterrel beljebb már sokkal szelesebb, és a hullámzás is erőteljesebb. A zivatarokból kifutó szélrohamok pedig rövid idő alatt elérhetik a viharos fokozatot, míg néhány kilométerrel arrébb csak gyenge légmozgás tapasztalható.


A felhőzetből nem érdemes kiindulni, gyakran van olyan, hogy derült időben száraz meleg szél fúj, ami a déli parton gyorsan besodorja a matracokat és vízi bicikliket. A Balatonnál gyakran kialakulnak keskenyebb szélcsatornák is, például a Szigliget-öbölben.


Friss infók: met.hu, katasztrofavedelem.hu, rsoe.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Idén már a második szélrekord dől meg Budapesten

Ilyen volt az első tavaszi zivatar

Látványos napkoszorút fotóztak

Kiszínezte a hajnali napsugár a Dunakanyart - videó

 

Cikkajánló